Κασσάνδρα
Εναλλακτική Σκηνή
Κασσάνδρα

Όπερα - Πάβλο Ορτίς / Σέρχιο Μπλάνκο

Σεπτέμβριος 2024
Δημιουργική Ομάδα

Σκηνοθεσία: Ντιάνα Θεοχαρίδη, Αλέξανδρος Ευκλείδης
Σκηνικό, σχεδιασμός φωτισμών: Γκονσάλο Κόρδοβα
Κοστούμια: Λουσιάνα Γκούτμαν

 

Τον ρόλο της Κασσάνδρας ερμηνεύει η Μαρία Καστίγιο ντε Λίμα

 

Συμμετέχουν μουσικοί του Ergon ensemble: Κώστας Τζέκος (κλαρινέτο), Κωνσταντίνος Παναγιωτίδης (βιολί), Δημήτρης Τραυλός (βιολοντσέλο), Χαράλαμπος Ταλιαδούρος (κρουστά)

 

 

Πρωταγωνιστές Παράστασης

 

Τιμές εισιτηρίων: €15, €20
Φοιτητικό: €10

Εναλλακτική Σκηνή

Όπερα

Κασσάνδρα

Πάβλο Ορτίς / Σέρχιο Μπλάνκο
Συμπαραγωγή με το Κέντρο Πειραματισμού του Θεάτρου Κολόν του Μπουένος Άιρες

Available Dates

  • 27, 28, 29 Σεπ 2024

Όπερα δωματίου • Ανάθεση της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ • Πρώτη πανελλήνια παρουσίαση

Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Ώρα έναρξης: 20.30 (Κυριακή: 19.30) | clock

YPPO RGB GR

 

Ιδρυτικός Δωρητής Εναλλακτικής Σκηνής & Δωρητής παράστασης

logo1_tagline_RGB.jpg

 

Χορηγός Εναλλακτικής Σκηνής

DEH-energo-blueblack-1H.png

 

 

 colon_logo.png

 

 

Η παραγωγή υλοποιείται με τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) [www.SNF.org] για την ενίσχυση της καλλιτεχνικής εξωστρέφειας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Η Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής ανοίγει την καλλιτεχνική σεζόν 2024/25 με μια νέα διεθνή συμπαραγωγή με το Κέντρο Πειραματισμού του περίφημου Θεάτρου Κολόν του Μπουένος Άιρες.

Ο μονόλογος Κασσάνδρα του Ουρουγουανού δραματουργού Σέρχιο Μπλάνκο γίνεται όπερα μετά από κοινή ανάθεση της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ και του Κέντρου Πειραματισμού του Θεάτρου Κολόν του Μπουένος Άιρες στον διακεκριμένο Αργεντινό συνθέτη Πάβλο Ορτίς. Τον πρωταγωνιστικό ρόλο ερμηνεύει η διεμφυλική σοπράνο Μαρία Καστίγιο ντε Λίμα, ένα πραγματικό φωνητικό φαινόμενο, ενώ τη σκηνοθεσία υπογράφουν οι Ντιάνα Θεοχαρίδη και Αλέξανδρος Ευκλείδης.

Η Κασσάνδρα, η καταραμένη μάντισσα της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας, κατέχει το χάρισμα να προβλέπει το μέλλον. Ωστόσο, όπως όλοι οι μάντεις του αρχαίου ελληνικού κόσμου, βλέπει επίσης το παρελθόν – η ενόραση του μάντη περιλαμβάνει τόσο το παρόν όσο και το απόν. Την Κασσάνδρα, που δέχθηκε το προφητικό χάρισμα, την καταράστηκε ο θεός Απόλλων να μην πιστεύει κανένας στα λόγια της. Μέσα της ενυπάρχει τόσο η τραγική μοίρα του ανθρώπου όσο και αυτή του ξένου, του πρόσφυγα και του περιθωριοποιημένου από σκοπιά κοινωνική και έμφυλη. Τραγουδά και μιλάει σε σπαστά αγγλικά, στα αγγλικά κάποιου που σχεδόν δεν γνωρίζει τη γλώσσα και που διαπνέεται από τον πόθο να γίνει κατανοητός. Η Κασσάνδρα είναι μια ηρωίδα που ενώνει τις χρονικές περιόδους και, σε αυτή την όπερα, συνδέει τον μύθο με το παρόν. Συνδέει επίσης την αισθητική του δραματουργού Σέρχιο Μπλάνκο με εκείνη του συνθέτη Πάβλο Ορτίς, δημιουργών που επεξεργάζονται από κοινού αυτή την αδιάκοπη ταλάντευση ανάμεσα στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον. Αυτά τα σύμπαντα, τα τόσο μακρινά μεταξύ τους, περιέχονται, στη σκηνοθετική σύλληψη της Ντιάνας Θεοχαρίδη και του Αλέξανδρου Ευκλείδη, σε έναν ενιαίο χώρο.

 

* Η παγκόσμια πρεμιέρα της όπερας Κασσάνδρα θα πραγματοποιηθεί στις 23 Αυγούστου 2024 στο Θέατρο Κολόν του Μπουένος Άιρες.

 

 

 

 

Χορηγοί

Χορηγοί Επικοινωνίας