Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις
Διαδρομές και γέφυρες γυναικών: Εξερευνώντας εμπειρίες γυναικών μέσα από τη φωνή, τη μουσική και την αφήγηση
Δράσεις Πολιτιστικής Συνταγογράφησης -
Μάρτιος 2024 – Δεκέμβριος 2024
Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις

Διαδρομές και γέφυρες γυναικών: Εξερευνώντας εμπειρίες γυναικών μέσα από τη φωνή, τη μουσική και την αφήγηση

 

Στο πλαίσιο του προγράμματος Πιλοτικές Δράσεις Πολιτιστικής Συνταγογράφησης

Η Πολιτιστική Συνταγογράφηση είναι ένα καινοτόμο πρόγραμμα του Υπουργείου Πολιτισμού, στο πλαίσιο του προγράμματος ‘’Next Generation EU’’ που υλοποιείται με τη χρηματοδότηση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0». Οι βάσεις για τη δημιουργία του προγράμματος ετέθησαν με μνημόνιο συνεργασίας, που υπογράφηκε το Σεπτέμβριο 2021 μεταξύ των Υπουργείων Υγείας και Πολιτισμού. Το πλαίσιο εφαρμογής του καινοτόμου προγράμματος σχεδιάζεται από δεκαμελή ερευνητική ομάδα του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας, Νευροεπιστημών και Ιατρικής Ακρίβειας «Κώστας Στεφανής» (ΕΠΙΨΥ) και υλοποιείται από την Διεύθυνση Παραστατικών Τεχνών και Κινηματογράφου του Υπουργείου Πολιτισμού. Δράσεις τέχνης και πολιτισμού εντάσσονται στην προληπτική και θεραπευτική αγωγή ατόμων, που αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας ή ψυχολογική επιβάρυνση από χρόνιες ασθένειες και αναπηρίες. Φορείς Πολιτισμού πραγματοποιούν δράσεις που συνδυάζουν την έκθεση ή συμμετοχή του ωφελουμένου σε καλλιτεχνικό δρώμενο με θεραπευτική συζήτηση , ενισχύοντας τόσο τη συμπερίληψη όσο και τον κοινωνικό τους ρόλο. Στην παρούσα φάση το πρόγραμμα αναπτύσσεται πιλοτικά και συνδυάζεται με την διεξαγωγή έρευνας και τη συλλογή δεδομένων για την επίδραση των παρεμβάσεων τέχνης στην ψυχική υγεία και ευεξία των συμμετεχόντων.

 

Οι Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής συμμετέχουν στην Α΄ Φάση του προγράμματος Πιλοτικές Δράσεις Πολιτιστικής Συνταγογράφησης με δύο τρίμηνους κύκλους εργαστηρίων μουσικοθεραπείας, υπό τον τίτλο Διαδρομές και γέφυρες γυναικών: Εξερευνώντας εμπειρίες γυναικών μέσα από τη φωνή, τη μουσική και την αφήγηση, στοχεύοντας στη διεύρυνση και στην ανάδειξη των ψυχοθεραπευτικών ιδιοτήτων των τεχνών. Ο πρώτος κύκλος υλοποιήθηκε από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο του 2024, ενώ ο δεύτερος βρίσκεται σε εξέλιξη και θα διαρκέσει έως τον Δεκέμβριο του 2024.

Κατά τη διάρκεια των εργαστηρίων, δίνεται η δυνατότητα για συμμετοχή σε μουσικές εμπειρίες στις οποίες χρησιμοποιούνται βασικές τεχνικές μουσικοθεραπείας όπως ο αυτοσχεδιασμός, η εκτέλεση/ερμηνεία, η σύνθεση και η μουσική ακρόαση. Οι τεχνικές αυτές συνδέονται με το τραγούδι, τις φωνητικές ασκήσεις, το παίξιμο μουσικών οργάνων αλλά και με την αφήγηση μέσω ανάλυσης στίχων και αφήγησης ιστοριών. Παράλληλα, το πρόγραμμα περιλαμβάνει την παρακολούθηση επιλεγμένων παραστάσεων όπερας, μουσικού θεάτρου και μπαλέτου.

 

Η Πολιτιστική Συνταγογράφηση είναι ένα πρόγραμμα του Υπουργείο Πολιτισμού, στο πλαίσιο του προγράμματος ‘’Next Generation EU’’ που υλοποιείται με τη χρηματοδότηση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0».

YPPO CMYK 01       Greece 2.0 NextGeneration gr 1

 

Μέγας Δωρητής Εκπαιδευτικών & Κοινωνικών Δράσεων ΕΛΣ

new logo isn 2023 24