Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις
Αφηγήσεις
Δράσεις για όλη την οικογένεια -
Νοέμβριος 2024 – Φεβρουάριος 2025
Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις

Αφηγήσεις

Παραστάσεις μουσικής και αφήγησης με ζωντανή μουσική για παιδιά, εφήβους και ενήλικες

Οι Αφηγήσεις από την ομάδα Οι Κατσίκες ξέρουν το Δρόμο (Έλλη Γιαννάκη, Έλσα Κούντιγκ, Δημήτρης Κούρτης) θα ταξιδέψουν παιδιά, εφήβους και ενήλικες στον μαγικό κόσμο των παραμυθιών μέσα από ιστορίες που προέρχονται από όλον τον κόσμο. Οι Αφηγήσεις κατά τη διάρκεια της καλλιτεχνικής περιόδου 2024/25 θα υλοποιηθούν στην Αθήνα και σε δύο πόλεις της περιφέρειας με τη στήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Τις Αφηγήσεις αποτελούν τρεις διαφορετικές παραστάσεις μουσικής και αφήγησης με ζωντανή μουσική για παιδιά, εφήβους και ενήλικες, οι οποίες υπόσχονται να μας παρασύρουν σε μία απολαυστική διαδρομή γεμάτη απίθανα και φανταστικά γεγονότα, μπόλικη μαγεία, καλικάντζαρους, τρολ της Νορβηγικής υπαίθρου, βασίλισσες, νεράιδες και αλλόκοτα φαινόμενα. Οι παραστάσεις ντυμένες με παραδοσιακά τραγούδια και μελωδίες από δεκάδες σημεία της γης εμπνέονται από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τους συμβολισμούς του φθινοπώρου, των Χριστουγέννων και των Απόκρεων και δανείζονται ιστορίες από τους παλιούς παραμυθάδες για να μας προσφέρουν άφθονο γέλιο και πολύτιμα διδάγματα της λαϊκής σοφίας.

Το φθινόπωρο της μετάβασης και των νέων ξεκινημάτων φέρνει τα Παρμύθια του Βροχάρη για παιδιά και ενηλίκους κάνουν πρεμιέρα στις 23 Νοεμβρίου 2024 στο Fougaro Artcenter, ενώ στις 30 Νοεμβρίου 2024 έρχονται στην Εθνική Λυρική Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Τα Χριστούγεννα της ζεστασιάς και της θαλπωρής έρχονται με τις Ζεστές Ιστορίες για το Χειμώνα και τα Χριστούγεννα για όλη την οικογένεια στις 7 Δεκεμβρίου 2024 στο Fougaro Artcenter και στις 21 Δεκεμβρίου 2024 στην ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ. Οι Απόκριες της ελευθεριότητας των ηθών, του γέλιου και του γλεντιού θα μας βρουν Στην κερασιά από κάτω στις 16 Φεβρουαρίου 2025. 

Και όλα αυτά χωρίς να κουνηθούμε καθόλου από τη θέση μας, καθισμένοι στη ζεστή μας αίθουσα, χωρίς καθόλου σκηνικά, μονάχα με την αστείρευτη δύναμη του λόγου, της διάδρασης, της μουσικής και  της φαντασίας!

Για τη δημιουργία ηχοτοπίων και την μουσική επένδυση των ιστοριών και των παραμυθιών θα χρησιμοποιηθούν ποικιλία οργάνων από διάφορες μουσικές παραδόσεις όπως το ούτι, το ακορντεόν, το μπαγλαμαδάκι, η πολίτικη λύρα, η φλογέρα, το γιουκουλέλε, η καλίμπα, ταμπουρά, βιολοντσέλο, μεταλλόφωνο, νταούλι, κ.α., καθώς και άλλα μικρότερα μουσικά όργανα και ηχητικά εφέ.

 

Παραμύθια του Βροχάρη

Ελάτε να ακούσετε παραμύθια για τη βροχή και τους ανέμους. Θρύλους για τα πνεύματα των δέντρων και των λουλουδιών. Μέσα από τις αφηγήσεις μας, θα παρουσιαστούν μπροστά σας, με όλη τους τη μεγαλοπρέπεια, τα στοιχεία και τα στοιχειά της φύσης. Θα σκαρφαλώσουμε σε μαγεμένα δέντρα, θα τρέξουμε ανάμεσα στα πεσμένα φύλλα και θα βρούμε τη θαλπωρή μέσα σε σπίτια που φαίνονται μικρά… Όμως καμιά φορά τα φαινόμενα απατούν! Ειδικά όταν εμφανίζεται ο Νασρεντίν Χότζας, που καβαλάει το γαϊδούρι του ανάποδα και δίνει πάντα τις καλύτερες συμβουλές.

Λίγο πριν τελειώσει ο Βροχάρης –ο μήνας με τις πολλές βροχές– ή αλλιώς ο «Νιαστής», όταν οι άνθρωποι κάνουν τελευταία νεάσματα, δηλαδή οργώματα, της γης, θα ακούσουμε παραμύθια του Φθινοπώρου, που θα αναδεύσουν το γόνιμο έδαφος της φαντασίας μας και θα τη μπολιάσουν με νέους σπόρους. Οι ιστορίες που θα ακουστούν θα μας δώσουν οδηγίες αρχαίας σοφίας για το πώς να ζει κανείς με ευγένεια και ευγνωμοσύνη αξιοποιώντας τη γη χωρίς να καταστρέφει τη ζωτικότητά της, πώς να προσανατολίζεται στον φυσικό κόσμο όταν ο άνεμος λυσσομανάει, πώς να κινείται άφοβα στον κόσμο των αισθήσεων και των ενστίκτων όταν βρέχει και πώς να περιπλανιέται με ασφάλεια στο συλλογικό ασυνείδητο όταν το κρύο είναι αφόρητο.

Αφήγηση: Έλλη Γιαννάκη

Μουσική συνοδεία: Νίκος Καρύδης, Δημήτρης Κούρτης

 

Παράσταση μουσικής και αφήγησης για όλη την οικογένεια

Διάρκεια: 50 λεπτά

 

FOUGARO ARTCENTER – ΝΑΥΠΛΙΟ

Ημερομηνία παράστασης: 23 Νοεμβρίου 2024

Ώρα έναρξης: 12.00

Είσοδος ελεύθερη

Απαραίτητη η κράτηση θέσης τηλεφωνικά στο 27520 47370 ή με email στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ – ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ

Ημερομηνία παραστάσεων: 30 Νοεμβρίου 2024

Ώρες έναρξης: 10.30 & 11.30

Αίθουσα VIP Lounge Εθνικής Λυρικής ΣκηνήςΚέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Τιμή εισιτηρίου: 5€

Προπώληση από τις 15 Οκτωβρίου 2024: Ταμεία ΕΛΣ (καθημερινά 9.00-21.00 | 2130885700) και www.ticketservices.gr

 

Ζεστές Ιστορίες για τον Χειμώνα και τα Χριστούγεννα

Μικροί και μεγάλοι, ελάτε μαζί μας σε ένα ταξίδι με ιστορίες και μουσικές. Τρία λαϊκά παραμύθια και μια νεότερη ιστορία θα μας ταξιδέψουν σε μέρη μακρινά, όπου το χιόνι είναι αφράτο και το κρύο τσουχτερό. Όμως μη φοβάστε, οι ιστορίες ζεσταίνουν την ψυχή! Στο ταξίδι μας θα συναντήσουμε καλικάντζαρους, παγωμένα ποτάμια και τη γρια-Μπεφάνα από την Ιταλία που μοιράζει δώρα στα παιδιά. Εφτά μητέρες και έξι κόρες θα μας φιλοξενήσουν κάπου στη Νορβηγία και, όταν φτάσουμε στη Σκοτία, θα βοηθήσουμε μια βασίλισσα να απαλλαγεί από το κρύο που σκεπάζει την καρδιά της και ολόκληρο το βασίλειό της.

Ένα διαλεχτό πρόγραμμα για όλη την οικογένεια με ιστορίες που φέρνουν γέλιο, προβληματισμό, και ζεστασιά στις καρδιές! Σε αρμονία με το πνεύμα των Χριστουγέννων θα μαζευτούμε όλοι μαζί για να ακούσουμε τρία λαϊκά παραμύθια και μια νεότερη ιστορία με τη συνοδεία οργάνων όπως το βιολοντσέλο, το ακορντεόν, το ούτι και η πολίτικη λύρα. Οι μουσικές που θα ακούσουμε είναι διασκευασμένα τραγούδια από τις παραδόσεις των χωρών προέλευσης των παραμυθιών. Μέσα από τις ιστορίες, θα δούμε με τη φαντασία μας εικόνες από μαγικούς τόπους και θα μάθουμε πόσο σημαντικό είναι να μπορούμε να συγχωρούμε και να βοηθούμε ο ένας τον άλλο, να εκμεταλλευόμαστε τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται μπροστά μας, να μπορούμε να δούμε τα πράγματα από πολλές οπτικές γωνίες και να μην ξεχνάμε να συμβουλευόμαστε τις γηραιότερες γενιές.

Αφήγηση: Έλλη Γιαννάκη

Μουσική συνοδεία: Έλσα Κούντιγκ, Δημήτρης Κούρτης

 

Παράσταση μουσικής και αφήγησης για όλη την οικογένεια

Διάρκεια: 50 λεπτά

 

FOUGARO ARTCENTER – ΝΑΥΠΛΙΟ

Ημερομηνία παράστασης: 14 Δεκεμβρίου 2024

Ώρα έναρξης: 12.00

Είσοδος ελεύθερη

Απαραίτητη η κράτηση θέσης τηλεφωνικά στο 27520 47370 ή με email στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ – ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ

Ημερομηνία παραστάσεων: 21 Δεκεμβρίου 2024

Ώρες έναρξης: 10.30 & 11.30

Αίθουσα VIP Lounge Εθνικής Λυρικής ΣκηνήςΚέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Τιμή εισιτηρίου: 5€

Προπώληση από τις 2 Δεκεμβρίου 2024: Ταμεία ΕΛΣ (καθημερινά 9.00-21.00 | 2130885700) και www.ticketservices.gr

 

Στην κερασιά από κάτω

Ελάτε να ακούσετε ιστορίες για απόκρυφα σημεία που μιλάνε καθαρά και δυνατά, και για πισινούς φλύαρους, ιδιαίτερα αποκαλυπτικούς και εξωστρεφείς! Η φύση ξυπνάει και οργιάζει, μαζί της και η φαντασία των λαών. Θα συναντήσετε ιππότες, χωριάτες και χωριάτισσες σε έξαλλες καταστάσεις, με ιδιαίτερες απαιτήσεις και χαρίσματα. Νεράιδες έτοιμες να σπάσουν πλάκα και τρολ της νορβηγικής υπαίθρου που προσφέρουν αξεσουάρ ακατάλληλα για ανηλίκους, σας υπόσχονται μια αξέχαστη βραδιά!

Στο αποκριάτικο παραμυθιακό μας ρεπερτόριο περιλαμβάνονται θρύλοι, ευτράπελες διηγήσεις και μεσαιωνικές ιστορίες, διανθισμένες με αγνά παραδοσιακά γαμοτράγουδα! Θα ακούσουμε ιστορίες σκωπτικές, σοφές και βαθιές, κωμικές και άσεμνες που υμνούν με χιούμορ τη γονιμότητα και τη χαρά του έρωτα. Όλες βγαλμένες από την ελληνική παράδοση, αλλά και από την αχαλίνωτη φαντασία των τροβαδούρων της Ευρώπης. Φέτος τις Απόκριες στην κερασιά από κάτω θα γελάσουμε και θα γλεντήσουμε δίχως όρια!

Αφήγηση: Έλλη Γιαννάκη

Μουσική συνοδεία: Έλσα Κούντιγκ, Δημήτρης Κούρτης

 

Παράσταση μουσικής και αφήγησης

Διάρκεια: 60 λεπτά

Ηλικίες: για ενήλικες και εφήβους άνω των 16 ετών

Ημερομηνία παραστάσεων: 16 Φεβρουαρίου 2025

Ώρες έναρξης: 20.00 & 21.00

Αίθουσα VIP Lounge Εθνικής Λυρικής ΣκηνήςΚέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Τιμή εισιτηρίου: 5€

Προπώληση από τις 27 Ιανουαρίου 2025: Ταμεία ΕΛΣ (καθημερινά 9.00-21.00 | 2130885700) και www.ticketservices.gr

 

Δωρητής εξωστρέφειας ΕΛΣ

new logo isn 2023 24