Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου 2024

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ στο εργαστήριο ηχητικής τέχνης ΛΑΝΘΑΝΩΝ ΧΩΡΟΣ

 

Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις Εθνικής Λυρικής Σκηνής
Λανθάνων Χώρος
Εργαστήρια ηχητικής τέχνης για νέους καλλιτέχνες

Σχεδιασμός / Υλοποίηση: Γιώργος Μιζήθρας (MIZI)
Επιστημονικός συνεργάτης: Θέμελης Γλυνάτσης
Ημέρα και ώρες εργαστηρίων: κάθε Τετάρτη 11.00-13.30
Έναρξη εργαστηρίων: Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2024
Ημερομηνία παρουσίασης: 27 Μαρτίου 2025, Πύργος Βιβλίων – Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, ΚΠΙΣΝ
Υποβολή συμμετοχής έως τις 25 Οκτωβρίου 2024

Η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι δωρεάν.

 

Ποια είναι η σχέση του ήχου με τον χώρο; Μπορεί ο ήχος να διαμορφώσει ή να αναδιαμορφώσει χώρους σε ζωντανό χρόνο; Με ποιον τρόπο τα ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά ενός χώρου μετασχηματίζουν την ηχητική εμπειρία; Πώς γίνεται ο ήχος μέρος της χωρικής εμπειρίας; Πώς κωδικοποιεί ένας συνθέτης τον χώρο ως πυρηνική αισθητική διάσταση ενός έργου;

Η σχέση ήχου, μουσικής και χώρου ήταν ανέκαθεν στενή, και ιστορικά λειτουργεί ως «βαρόμετρο» της εξέλιξης, και συχνά ριζοσπαστικοποίησης, της συνθετικής διαδικασίας και της ηχητικής αντίληψης. Αυτήν ακριβώς τη σχέση επιχειρεί να αναδείξει ο κύκλος εργαστηρίων ηχητικής τέχνης Λανθάνων Χώρος, ο οποίος απευθύνεται σε νέους καλλιτέχνες που εξερευνούν τον ήχο ως μέσο δημιουργίας. Μετά την εξαιρετικά επιτυχημένη πρώτη του χρονιά, αυτήν την καλλιτεχνική περίοδο ο κύκλος εργαστηρίων θέτει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος την επαναστατική όπερα του Μπέλα Μπάρτοκ Ο πύργος του Κυανοπώγωνα και παρακινεί νέους συνθέτες και sound artists να επιλέξουν ένα κείμενο που πραγματεύεται την έννοια του χώρου με στόχο να πειραματιστούν με τη σύνθεση ηχητικών έργων. Επιπλέον, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να ασχοληθούν με τη δημιουργία, τον σχεδιασμό και το στήσιμο ενός ιδιότυπου πολυκαναλικού ηχητικού συστήματος στον Πύργο Βιβλίων της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος. Υποβολή συμμετοχής έως τις 25 Οκτωβρίου 2024 αποκλειστικά μέσω της φόρμας που θα βρείτε εδώ.

Πιο συγκεκριμένα, τα εργαστήρια θα εστιάσουν στη σύνθεση ηχητικών έργων για πολυκαναλικά συστήματα σε generative διαδικασίες και τεχνικές για τη δημιουργία μη επαναλαμβανόμενης μουσικής, καθώς και στις αισθητικές και φιλοσοφικές προεκτάσεις της δημιουργίας ηχητικών εγκαταστάσεων σε δημόσιους χώρους. Επιπλέον, οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες θα κληθούν να αναλύσουν τα επιλεγμένα από τους ίδιους κείμενα και να εξερευνήσουν τεχνικές με τις οποίες ο γραπτός λόγος συμβάλλει στην ηχητική δραματουργία ενός έργου. Τα έργα που θα προκύψουν από τη δημιουργική διαδικασία θα αποτελέσουν τη βάση μιας ηχητικής εγκατάστασης, η οποία θα παρουσιαστεί στο ευρύ κοινό στις 27 Μαρτίου 2025 στον Πύργο Βιβλίων της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

«Από την αναγεννησιακή πολυφωνία μέχρι τις πολυκάναλες συνθέσεις του 21ου αιώνα, η διαδικασία της σύνθεσης, η θεωρητική και πρακτική αντιμετώπιση του ηχητικού συμβάντος, η κατασκευή κυριολεκτικών ή μεταφορικών, “άλλων χώρων” μέσω του ήχου αλλά και η πρόσληψη ενός μουσικού έργου ή μιας ηχητικής εγκατάστασης έχουν συχνά σαν παρονομαστή την εδραίωση ή την αποδόμηση παραμέτρων και εμπειριών του χώρου», Θέμελης Γλυνάτσης

 

Σχεδιασμός / Υλοποίηση: Γιώργος Μιζήθρας (MIZI)

Επιστημονικός συνεργάτης: Θέμελης Γλυνάτσης

Ημέρα και ώρες εργαστηρίων: κάθε Τετάρτη 11.00-13.30

Έναρξη εργαστηρίων: Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2024

Ημερομηνία παρουσίασης: 27 Μαρτίου 2025, Πύργος ΒιβλίωνΕθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, ΚΠΙΣΝ

Υποβολή συμμετοχής έως τις 25 Οκτωβρίου 2024 αποκλειστικά μέσω της φόρμας που θα βρείτε εδώ.

Η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι δωρεάν.

 

Όλοι όσοι υποβάλουν αίτηση συμμετοχής θα ενημερωθούν για τα αποτελέσματα της αίτησής τους μέσω email.

  • Για την επιλογή των συμμετεχόντων θα ληφθεί υπόψη η προηγούμενη καλλιτεχνική εμπειρία, οι γνώσεις ηχητικής τεχνολογίας και το δείγμα δημιουργικού έργου, το οποίο θα υποβληθεί μέσω ψηφιακών συνδέσμων στη φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Η συμμετοχή στα εργαστήρια προϋποθέτει την παρουσία των συμμετεχόντων καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος.

 

Σε συνεργασία με 

NLGSNFCC 1 page 0001

 

Μέγας Δωρητής Εκπαιδευτικών & Κοινωνικών Δράσεων ΕΛΣ

new logo isn 2 2023 24