Δευτέρα, 26 Ιουνίου 2023

Η όπερα διαδραστικά στα σχολεία | Ανακοινώνεται το αναλυτικό πρόγραμμα της ημερίδας με θέμα το λυρικό θέατρο ως εκπαιδευτικό εργαλείο

 

ΗΜΕΡΙΔΑ

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

To λυρικό θέατρο ως εκπαιδευτικό εργαλείο

Ομιλίες, συζητήσεις, εργαστήρια, παράσταση

 

Παρασκευή 30 Ιουνίου 2023 · Ώρα έναρξης: 11:00

Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση – Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) και από Εθνικούς Πόρους ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση».

 

Οι Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος «Η όπερα διαδραστικά στα σχολεία», διοργανώνουν ημερίδα με θέμα το λυρικό θέατρο ως εκπαιδευτικό εργαλείο την Παρασκευή 30 Ιουνίου 2023 στις 11.00 στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Από τον Ιανουάριο έως τον Μάιο του 2023, «Η όπερα διαδραστικά στα σχολεία» ταξίδεψε με μεγάλη επιτυχία σε πενήντα πέντε σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε όλη την Ελλάδα με στόχο τη γνωριμία και τη διάδραση των εφήβων με τον διακαλλιτεχνικό κόσμο της όπερας. Με όχημα την παράσταση Η Ωραία Ελένη του Όφενμπαχ του Κορνήλιου Σελαμσή, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ζήσουν από κοντά τη μοναδική εμπειρία του δημιουργικού παλμού της προετοιμασίας της όπερας καθώς και να εμπλακούν ενεργά σε αυτήν μέσα από τη συμμετοχή τους σε βιωματικά εργαστήρια. Η υλοποίηση του προγράμματος συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση – Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) και από Εθνικούς Πόρους ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση».

Η ημερίδα απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, σε επαγγελματίες του χώρου των παραστατικών τεχνών αλλά και σε όσους επιθυμούν να ανακαλύψουν τα πολλαπλά οφέλη της παιδαγωγικής αξιοποίησης του λυρικού θεάτρου. Κεντρικές θεματικές θα αποτελέσουν η όπερα ως μαθησιακό πεδίο, ο σχεδιασμός παραστάσεων για το εφηβικό κοινό, αλλά και η αναγκαιότητα της τέχνης και της μουσικής μέσα στη σχολική τάξη.

Οι συντελεστές του προγράμματος θα παρουσιάσουν τις ποικίλες εκπαιδευτικές και κοινωνικές πτυχές του καινοτόμου αυτού εγχειρήματος, ενώ την πολυδιάστατη συζήτηση θα πλαισιώσουν εισηγητές από τους τομείς της εκπαίδευσης, της όπερας, της μουσικής, του θεάτρου και του χορού. Επιπλέον το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει και να συμμετάσχει σε βιωματικές δράσεις και εργαστήρια μουσικής, εικαστικών, ρυθμικής απαγγελίας και δημιουργίας ηχοτοπίων. Επιπρόσθετα, για πρώτη φορά θα παρουσιαστεί το ψηφιακό σκέλος του προγράμματος Η όπερα διαδραστικά στα σχολεία, το οποίο με τη νέα σχολική χρονιά θα εισαγάγει την όπερα εξ αποστάσεως στα σχολεία. Σε αυτό συμπεριλαμβάνεται η κινηματογραφική εκδοχή της παράστασης, ο υπό κατασκευή διαδραστικός ιστότοπος Opera Box, το video game Helen of Solidarity, καθώς και μια σειρά από εκπαιδευτικά webinars.

Η ημερίδα θα ολοκληρωθεί με την παρουσίαση της παράστασης Η Ωραία Ελένη του Όφενμπαχ του Κορνήλιου Σελαμσή σε λιμπρέτο Αλεξάνδρας Κ*, σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού και σκηνικά, κοστούμια και βίντεο-animation Πέτρου Τουλούδη. Την κινησιολογία υπογράφει η Μαριάννα Καβαλλιεράτου, ενώ τους φωτισμούς ο Νίκος Βλασόπουλος. Τους ρόλους θα ερμηνεύσουν οι Σμαράγδα Βαγγελή (Ελένη), Μαριέττα Σαρρή (Βακχίς), Κατερίνα Φουντουκίδου (Πάρης), Άγγελος Κυδωνιεύς (Αχιλλέας), Αντώνης Κορδοπάτης (Αίας), Δημοσθένης Βλάχος (Μενέλαος), Ζαννής Καντεράκης (Αγαμέμνων), Νίκος Μασουράκης (Κάλχας). Το δεκαμελές μουσικό σύνολο θα διευθύνει η μαέστρος Κυριακή Κουντούρη.

 

 ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ

10.30 - 11.00: Καλωσόρισμα και εγγραφές

 

11.00 - 11.10: Χαιρετισμοί

Γιώργος Κουμεντάκης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής ΕΛΣ

Εύα Καρτερού, Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών & Κοινωνικών Δράσεων ΕΛΣ

11.10 - 11.30

Πανίνα Καρύδη, Συντονίστρια εκπαιδευτικού προγράμματος Η Όπερα Διαδραστικά στα Σχολεία

  • Η Όπερα Διαδραστικά στα Σχολεία: Σύντομη παρουσίαση του προγράμματος

 

11.30 - 13.10

1η συνεδρία

Συντονισμός: Αλέξανδρος Ευκλείδης

  • Κορνήλιος Σελαμσής, Συνθέτης της όπερας Η ωραία Ελένη του Όφενμπαχ.

Μουσικό θέατρο σήμερα και όπερες του δεκάτου ενάτου αιώνα. Ένα εγχείρημα συγκερασμού

  • Μαριάννα Καβαλλιεράτου, Χορογράφος της όπερας Η ωραία Ελένη του Όφενμπαχ.

Το σώμα στην σύγχρονη όπερα

  • Λένα Κοκκινομηλιώτη, Ακαδημαϊκή Υπότροφος Κοινωνιολογία & Ψυχολογία της Μουσικής & Μουσική Παιδαγωγική Τμήμα Μουσικών Σπουδών Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Εκπαιδευτικός Μουσικής ΠΕ79.01.

Be in-volved: Η εκπαιδευτική διάσταση καλλιτεχνικών προγραμμάτων. Το αποτύπωμα στη (σχολική) κοινότητα.

 

13.10 - 14.00: Διάλειμμα για γεύμα

 

14.00 - 15.30: Εργαστήρια μουσικής, εικαστικών, ρυθμικής απαγγελίας και δημιουργίας ηχοτοπίων

 

15.30 - 16.45

2η συνεδρία

Συντονισμός: Σοφία Κομποτιάτη

  • Κική Κέρζελη & Μιχάλης Μοσχούτης, Υπεύθυνοι εκπαιδευτικού σχεδιασμού

55 σχολεία and counting - Η αποτίμηση του δια ζώσης σκέλους του εκπαιδευτικού προγράμματος

  • Συζήτηση με τους εκπαιδευτικούς του προγράμματος
  • Γιώργος Ανδριώτης, Καλλιτεχνικός εκπαιδευτής μουσικής
  • Χρυσούλα Πολυτίδου, Καλλιτεχνική εκπαιδεύτρια μουσικής
  • Ζωή Αρβανίτη, Καλλιτεχνική εκπαιδεύτρια εικαστικών τεχνών
  • Ισιδώρα Παπαδούλη, Καλλιτεχνική εκπαιδεύτρια εικαστικών τεχνών
  • Ιωάννα Λιούτσια, Καλλιτεχνική εκπαιδεύτρια θεάτρου
  • Ζωή Λύρα, Καλλιτεχνική εκπαιδεύτρια θεάτρου

 

16.45 - 18.00: Διάλειμμα για καφέ

 

18.00 - 19.30

Παράσταση

Η Ωραία Ελένη του Όφενμμπαχ του Κορνήλιου Σελαμσή

 

19.30: Κλείσιμο ημερίδας

 

 

ESPA EDUCATION

 

 

Μέγας Δωρητής Εκπαιδευτικών & Κοινωνικών Δράσεων ΕΛΣ

ISN