Έντουαρντ Κλουγκ

Σλοβένος χορογράφος, καλλιτεχνικός διευθυντής του Μπαλέτου του Εθνικού Θεάτρου Σλοβενίας στο Μάριμπορ. Γεννημένος στο Μπεϊούς της Ρουμανίας, ο Κλουγκ αποφοίτησε από την Εθνική Σχολή Μπαλέτου στην Κλουζ-Ναπόκα το 1991. Την ίδια χρονιά πραγματοποιήθηκε η πρώτη του συνεργασία με το Εθνικό Θέατρο Σλοβενίας στο Μάριμπορ και έκτοτε αφιέρωσε την καριέρα του, για περισσότερα από τριάντα χρόνια, στη χώρα που τον υιοθέτησε. Σχετικά νωρίς ο Κλουγκ ανακαλύπτει την κλίση του για τη χορογραφία και μετά από ορισμένα επιτυχημένα έργα διορίζεται καλλιτεχνικός διευθυντής του Μπαλέτου το 2003. Το 2005 δημιουργεί το Radio & Juliet σε μουσική των Radiohead, το οποίο έγινε διεθνής επιτυχία και τράβηξε πάνω του τη διεθνή προσοχή. Ο μοναδικός τρόπος με τον οποίο απέδωσε την Ιεροτελεστία της άνοιξης του Στραβίνσκι το 2012 και η μεγάλη επιτυχία του πρώτου αφηγηματικού του μπαλέτου Πέερ Γκυντ το 2015 τον αναδεικνύουν ως μια σημαντική χορογραφική φωνή της γενιάς του. Ξεκινά η συνεργασία του με άλλα μπαλέτα σε όλο τον κόσμο και εξίσου πετυχαίνει να βάλει το Μπαλέτο του Μάριμπορ στον διεθνή χορευτικό χάρτη. Όλα αυτά τα χρόνια ο Κλουγκ έχει αναπτύξει μια ισχυρή σχέση με το Μπαλέτο της Στουτγάρδης, όπου αυτή τη στιγμή ετοιμάζει την πρεμιέρα μιας νέας εκδοχής του Καρυοθραύστη. Έχει χτίσει ισχυρούς δεσμούς με το Μπαλέτο της Ζυρίχης, όπου το 2018 δημιούργησε το πολυβραβευμένο μπαλέτο μεγάλου μήκους Φάουστ.
Τα τελευταία χρόνια ξεκίνησε μια επιτυχημένη συνεργασία με το Ολλανδικό Χοροθέατρο, όπου δημιούργησε αρκετά έργα για το NDT2 και το NDT1. Προσκλήθηκε επίσης να δημιουργήσει νέα έργα για το Μπαλέτο Μπολσόι στη Μόσχα, όπου πρόσφατα παρουσίασε χορογραφία του πάνω στο αριστούργημα του Μπουλγκάκοφ Ο Μαιτρ και η Μαργαρίτα.
Έργα του παρουσιάστηκαν επίσης από το Βασιλικό Μπαλέτο της Φλάνδρας, το Κρατικό Μπαλέτο της Βιέννης, το Εθνικό Μπαλέτο στη Λισαβόνα, τα Μεγάλα Καναδικά Μπαλέτα του Μόντρεαλ, το Μπαλέτο της Βασιλείας, το Εθνικό Μπαλέτο της Τσεχίας στην Πράγα, τον θίασο Station Zuid, το Κροατικό Εθνικό Μπαλέτο στο Ζάγκρεμπ, το Κροατικό Εθνικό Μπαλέτο στη Ριέκα, το Εθνικό Μπαλέτο στο Βουκουρέστι, το Μπαλέτο Άαλτο στο Έσσεν, τον Θίασο Χορού Bitef στο Βελιγράδι, τον θίασο Graz Tanz, το Ουκρα- νικό Εθνικό Μπαλέτο στο Κίεβο, το Μπαλέτο του Κρατικού Θεάτρου στο Γκαίρτνερπλατς του Μονάχου, το Μπαλέτο του Άουγκσμπουργκ, το Κρατικό Μπαλέτο της Έσσης στο Βησμπάντεν, το Μπαλέτο Δυτικής Αυστραλίας στο Περθ, το Κρατικό Μπαλέτο του Νοβοσιμπίρσκ και το Μπαλέτο του Ντόρτμουντ.
Έλαβε πολλά εθνικά και διεθνή βραβεία για το έργο του και ήταν υποψήφιος για το διάσημο βραβείο Benois de la Danse το 2017 και για το Γερμανικό Βραβείο Θεάτρου Der Faust το 2019.
Το 2022 τιμήθηκε με το Αργυρό Τάγμα Αξίας από τη Σλοβενία και το Μετάλλιο Πολιτιστικής Αξίας από τη Ρουμανία για την προσφορά του στον πολιτισμό.