Μακάριοι οι μαστοί οι ουκ εθήλασαν…
Ιερός Καθολικός Καθεδρικός Ναός Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτη
Μακάριοι οι μαστοί οι ουκ εθήλασαν…

Μεγάλη Τρίτη - 2ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΛΑΤΡΕΥΤΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Μεγάλη Τρίτη, 30 Απριλίου 2024
Δημιουργική Ομάδα

Είσοδος ελεύθερη χωρίς προκρατήσεις, με σειρά προτεραιότητας.

 

Βασισμένη στα έργα Via crucis του Φραντς Λιστ και Ο δρόμος του Σταυρού του Πωλ Κλωντέλ

Συντελεστές – Ερμηνευτές

Σύλληψη, μουσική διεύθυνση: Μάρκελλος Χρυσικόπουλος
Ενορχήστρωση, διασκευή: Πάνος Ηλιόπουλος
Δραματουργική επεξεργασία: Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Μάρκελλος Χρυσικόπουλος
Κείμενα: Πωλ Κλωντέλ, Τάσος Λειβαδίτης, Αργύρης Αντ. Λιόλιος, Γιάννης Αντιόχου, Ρεφαάτ Αλαρίρ
Μετάφραση: Καρυοφυλλιά Καραμπέτη
Μουσική προετοιμασία: Σοφία Ταμβακοπούλου

Μαρία Κωστράκη υψίφωνος
Θεοδώρα Μπάκα μεσόφωνος
Χρήστος Κεχρής τενόρος
Μάριος Σαραντίδης βαθύφωνος
Καρυοφυλλιά Καραμπέτη αφήγηση

 


Φανή Βοβώνη βιολί Ι
Ζωή Πουρή βιολί ΙΙ
Κρυσταλλία Γαϊτάνου βιόλα
Δήμος Γκουνταρούλης βιολοντσέλο
Σεραΐνα Σέιδου κοντραμπάσο

Κώστας Γάτσιος κλαρινέτο
Στάθης Άννινος φορτεπιάνο
Σοφία Ταμβακοπούλου εκκλησιαστικό όργανο

Ιερός Καθολικός Καθεδρικός Ναός Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτη

Μεγάλη Τρίτη

Μακάριοι οι μαστοί οι ουκ εθήλασαν…

2ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΛΑΤΡΕΥΤΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Available Dates

  • 30 Απρ 2024

Συναυλία

Πρώτη παρουσίαση • Ανάθεση της ΕΛΣ

Στις 20.30 & 22.00

 

 

FLM_LOGOS_GR.jpg

 

Η Οδός του Μαρτυρίου ή αλλιώς Πορεία του Σταυρού (Via crucis) είναι μία προσκυνηματική διαδρομή που αποτυπώνει στη μνήμη των πιστών την πορεία του Χριστού από το Πραιτώριο μέχρι τον Πανάγιο Τάφο. Αυτή τη διαδρομή μπορεί να την κάνει κάποιος κυριολεκτικά στην Ιερουσαλήμ ή άλλους διαμορφωμένους τόπους λατρείας, αλλά συνηθίζεται να έχει και καθαρά συμβολικό χαρακτήρα, με τους πιστούς, ακολουθώντας την εικονογραφία ή την αφήγηση, να έχουν την ευκαιρία να προσευχηθούν και να διανύσουν πνευματικά τον δρόμο προς τον Γολγοθά και τη Σταύρωση. Στις δεκατέσσερις ενδιάμεσες Στάσεις που η παράδοση της Δυτικής Εκκλησίας έχει καθιερώσει αναφέρεται η όψιμη σύνθεση Via crucis του Φραντς Λιστ για σολίστ, μικτή χορωδία και εκκλησιαστικό όργανο. Στην προσέγγιση του αρχιμουσικού Μάρκελλου Χρυσικόπουλου, το έργο, σε μεταγραφή του Πάνου Ηλιόπουλου για σολίστ, κλαρινέτο, δύο πληκτροφόρα και κουιντέτο εγχόρδων, συνομιλεί με το ομώνυμο ποίημα του Πωλ Κλωντέλ και τα άλλα κείμενα που διαβάζει η ηθοποιός Καρυοφυλλιά Καραμπέτη.

 

Πρόγραμμα

Φραντς Λιστ (1811-1886)
Via crucis, S. 53 (1874-79)
Κείμενο: Βενάντιος Ονώριος Κλημεντιανός Φορτουνάτος, Πάουλ Γκέρχαρντ, Γιόχαν Ριστ

Εισαγωγή
Στάση α΄. Ο Ιησούς καταδικάζεται σε θάνατο
Στάση β΄. Ο Ιησούς κουβαλάει τον Σταυρό του
Στάση γ΄. Ο Ιησούς πέφτει για πρώτη φορά
Στάση δ΄. Ο Ιησούς συναντάει την Αγία Μητέρα του
Στάση ε΄. Ο Σίμων ο Κυρηναίος βοηθάει τον Ιησού να κουβαλήσει τον Σταυρό
Στάση στ΄. Η Βερονίκη σκουπίζει το πρόσωπο του Ιησού
Στάση ζ΄. Ο Ιησούς πέφτει για δεύτερη φορά
Στάση η΄. Ο Ιησούς παρηγορεί τις γυναίκες της Ιερουσαλήμ
Στάση θ΄. Ο Ιησούς πέφτει για τρίτη φορά
Στάση ι΄. Ο Ιησούς απογυμνώνεται
Στάση ια΄. Ο Ιησούς καρφώνεται στον Σταυρό
Στάση ιβ΄. Ο Ιησούς πεθαίνει στον Σταυρό
Στάση ιγ΄. Ο Ιησούς αποκαθηλώνεται από τον Σταυρό
Στάση ιδ΄. Ο Ιησούς εναποτίθεται στον τάφο

 

 

 

Σύντομα βιογραφικά σημειώματα

Καρυοφυλλιά Καραμπέτη
Απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του ΚΘΒΕ. Έχει ερμηνεύσει βασικούς ρόλους σε έργα όπως: Ορέστεια, Πέρσες (Αισχύλος), Αντιγόνη, Ηλέκτρα, Οιδίπους τύραννος, Οιδίπους επί Κολωνώ (Σοφοκλής), Μήδεια, Ελένη, Ηλέκτρα, Ορέστης, Ιφιγένεια εν Αυλίδι, Ηρακλής μαινόμενος, Τρωάδες, Βάκχες (Ευριπίδης), Νεφέλες (Αριστοφάνης), Η τρικυμία, Άμλετ, Μάκβεθ, Το ημέρωμα της στρίγγλας, Ριχάρδος Γ΄ (Σαίξπηρ), Τρεις αδελφές, Ο γλάρος (Τσέχοφ), Τρεις ψηλές γυναίκες (Άλμπη), Λούλου (Βέντεκιντ), Πλατεία Ηρώων (Μπέρνχαρντ), Το πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα (Ο’Νηλ), Δεσποινίς Τζούλια (Στρίντμπεργκ), Η όπερα της πεντάρας (Μπρεχτ), Λα Τσούνγκα (Λιόσα), Πολιτισμός: Μια κοσμική τραγωδία (Δημήτρης Δημητριάδης), Ραμόνα travel (Γλυκερία Μπασδέκη) κ.ά. Συμμετείχε σε διεθνείς περιοδείες του Εθνικού Θεάτρου, ερμηνεύοντας ρόλους όπως η Μήδεια του Ευριπίδη, η Ηλέκτρα του Σοφοκλή και η Κλυταιμνήστρα από την Ηλέκτρα του Σοφοκλή. Έχει παίξει στις ταινίες: Η φόνισσα, Ο άνθρωπος του Θεού, Ευτυχία, Ο εργένης, Ελεύθερη κατάδυση, Ο μελισσοκόμος κ.ά. Έχει παίξει στις τηλεοπτικές σειρές: Φλόγα και άνεμος, Αγάπη παράνομη, Η τελευταία παράσταση, Ασθενείς και οδοιπόροι, Η αγάπη άργησε μια μέρα, Βαμμένα κόκκινα μαλλιά, Ο κίτρινος φάκελος κ.ά.

 

Μάρκελλος Χρυσικόπουλος

Σπούδασε τσέμπαλο στην τάξη της Μαργαρίτας Δαλμάτη (Σχολή Βινιανέλλι Αθηνών) από όπου έλαβε το δίπλωμά του με άριστα παμψηφεί, πρώτο βραβείο και το αριστείο της σχολής. Συνέχισε στο Παρίσι με τους Σάλβο Ρομέο και Ολιβιέ Μπωμόν, στο Πανεπιστήμιο Μοτσαρτέουμ του Σάλτσμπουργκ με τους Κέννεθ Γκίλμπερτ και Ζήγκμπερτ Ράμπε και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Ωδείο της Γενεύης (Βραβείο δεξιοτεχνίας με διάκριση) με την Κριστιάν Ζακκοττέ. Ως βοηθός αρχιμουσικός του Γιώργου Πέτρου, έχει συμμετάσχει σε πολλές βραβευμένες ηχογραφήσεις για τις εταιρίες MDG, Sony και Decca. Είναι ιδρυτικό μέλος των συνόλων παλαιάς μουσικής Ex Silentio και Latinitas Nostra, με τα οποία έχει ηχογραφήσει και παρουσιάσει σε σκηνοθετημένη μορφή έργα του μπαρόκ ρεπερτορίου και πρωτότυπες παραγωγές βασισμένες στο πάντρεμα του μπαρόκ με άλλα είδη μουσικής. Έχει διευθύνει τη Venice Baroque Orchestra με θέμα την Ολυμπιάδα σε λιμπρέτο του Μεταστάζιο σε έναν διπλό δίσκο (Naïve) ο οποίος απέσπασε τη διεθνή διάκριση Choc Musique. Ως αρχιμουσικός συνεργάζεται σταθερά με την Καμεράτα – Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής, έχει συμπράξει με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και Θεσσαλονίκης και με σύνολα του εξωτερικού όπως Irish Baroque Orchestra, Bach Consort Wien, Kammerakademie Potsdam. Υπήρξε για τρία συνεχή χρόνια προσκεκλημένος της Kammeroper στη Βιέννη. Επιπλέον, έχει διευθύνει σε Theater an der Wien, Ουίγκμορ Χολ, Όπερα του Μπάυρωυτ, Φεστιβάλ Χαίντελ του Χάλλε. Επιμελήθηκε και παρουσίασε την εκπομπή Παλίμψηστο στο Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.

 

Πάνος Ηλιόπουλος

Γεννήθηκε στο Ναύπλιο, όπου μελέτησε πιάνο, ανώτερα θεωρητικά και σύνθεση στο Δημοτικό Ωδείο Ναυπλίου και αργότερα στο Ωδείο Ορφείο Αθηνών, όπως επίσης και μουσικολογία στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Συνέχισε τις σπουδές του στη σύνθεση και το πιάνο στο Πανεπιστήμιο Μουσικής και Παραστατικών Τεχνών του Μάνχαïμ στη Γερμανία, ενώ παράλληλα σπούδασε τσέμπαλο και ιστορικά πληκτροφόρα στο Κονσερβατόριο του Άμστερνταμ. Ως συνθέτης, ενορχηστρωτής και ερμηνευτής έχει συμμετάσχει σε συναυλίες, φεστιβάλ και παραγωγές θεάτρου και όπερας ανά την Ευρώπη, μεταξύ άλλων στην Εθνική Λυρική Σκηνή, Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, Εθνικό Θέατρο, ΚΘΒΕ, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης, Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Φεστιβάλ Παλαιάς Μουσικής Ουτρέχτης, Μέγαρο Συναυλιών και Μέγαρο Μουσικής Άμστερνταμ κ.α, συνεργαζόμενος με ορχήστρες και σύνολα όπως ΚΟΑ, ΚΟΘ, Καμεράτα – Armonia Atenea, Καμεράτα της Γενεύης, Νέα Φιλαρμονική της Ουτρέχτης, Σύλλογος Μπαχ της Ολλανδίας, καθώς και σε ηχογραφήσεις και μεταδόσεις κρατικών ραδιοτηλεοπτικών φορέων και των δισκογραφικών εταιρειών Etcetera, Passacaille και Puzzlemusik.

 

 

 

 

 

Θερμές ευχαριστίες στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών για την παραχώρηση του fortepiano