Θρήνου ηχώ: Mία φωνητική εξερεύνηση
Παλαιό Χρηματιστήριο Αθηνών
Θρήνου ηχώ: Mία φωνητική εξερεύνηση

Μεγάλη Τρίτη - 2ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΛΑΤΡΕΥΤΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Μεγάλη Τρίτη, 30 Απριλίου 2024
Δημιουργική Ομάδα

Είσοδος ελεύθερη χωρίς προκρατήσεις, με σειρά προτεραιότητας.

 

Έργα των Φρανκ Μπεντροσσιάν και Σαλβατόρε Σαρρίνο

Ερμηνευτές

Nίκη Λαδά υψίφωνος
Αλεσσάντρο Φιορντελμόντο ζωντανά ηλεκτρονικά

Παλαιό Χρηματιστήριο Αθηνών

Μεγάλη Τρίτη

Θρήνου ηχώ: Mία φωνητική εξερεύνηση

2ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΛΑΤΡΕΥΤΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Available Dates

  • 30 Απρ 2024

Στις 18.00 & 21.00

FLM_LOGOS_GR.jpg

 

 

 

Η υψίφωνος Νίκη Λαδά και ο δεξιοτέχνης της ηλεκτρονικής μουσικής Αλεσσάντρο Φιορντελμόντο παρουσιάζουν ένα πρόγραμμα έργων για φωνή και ηλεκτρονικά που εξερευνούν φωνητικές εκφράσεις έντονων συναισθημάτων, προκαλώντας έτσι μια αίσθηση ενδοσκόπησης και συναισθηματικού βάθους, ενώ παράλληλα δημιουργούν γέφυρες με τον κόσμο της θλίψης και του θρήνου. Στις Δύο θαλασσινές άριες του Ιταλού Σαλβατόρε Σαρρίνο, που προέρχονται από την όπερα Περσέας και Ανδρομέδα, τα όργανα αντικαθίστανται εξ ολοκλήρου από ηλεκτρονικούς ήχους, δημιουργώντας σουρεαλιστικά τοπία που συνοδεύουν τη φωνή. Το αυστηρά στυλιζαρισμένο φωνητικό τους στιλ χαρακτηρίζεται από αφηρημένο λυρισμό με ελάχιστη διαφοροποίηση στη μελωδία και προσοχή στην ευκρίνεια του κειμένου. Το έργο Θρήνος του Γάλλου Φρανκ Μπεντροσσιάν βασίζεται περισσότερο στις εκφραστικές δυνατότητες της ίδιας της φωνής, που υπόκεινται σε ηλεκτρονική επεξεργασία. Οι αιθέριες φωνές, οι ψίθυροι και οι εκτεταμένες φωνητικές τεχνικές υπόκεινται σε χειρισμό που γίνεται σε πραγματικό χρόνο, θολώνοντας τα όρια μεταξύ ακουστικού και ψηφιακού ήχου. Η σύνθεση διερευνά ένα φάσμα συναισθημάτων, από την ενδοσκόπηση έως την αγωνία, μέσα από μια δυναμική αλληλεπίδραση μεταξύ της φωνητικής επιτέλεσης και της ηλεκτρονικής επεξεργασίας.

 

Πρόγραμμα

Σαλβατόρε Σαρρίνο (γενν. 1947)
Δύο θαλασσινές άριες [Due arie marine, 1990]
για μεσόφωνο και συνθετικούς ήχους σε πραγματικό χρόνο
Κείμενο: Σαλβατόρε Σαρρίνο, βασισμένο στον Ζυλ Λαφόργκ
1. Θρήνος [Lamento]
2. Καταιγίδα (Ναυτικό τραγούδι) [Tempesta (Canzone marinara)]

Φρανκ Μπεντροσσιάν (γενν. 1971)
Θρήνος [Lamento, 2007]
για γυναικεία φωνή και ηλεκτρονικά

 

 

 

Σύντομα βιογραφικά σημειώματα

Νίκη Λαδά

Υψίφωνος. Έχει κάνει σπουδές στο λυρικό τραγούδι και στην όπερα στο Δημοτικό και Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, στο Ωδείο Φραντσέσκο Μορλάκι της Περούτζας και έχει εξειδικευτεί στο ρεπερτόριο του 20ού και 21ου αιώνα στο Ωδείο Τζουζέππε Βέρντι της Ραβέννας και στην Ιnternational Divertimento Ensemble Academy στο Μιλάνο. Ερμηνεύει ως σολίστ κυρίως ρεπερτόριο 20ού και 21ου αιώνα. Έχει συνεργαστεί με καλλιτέχνες όπως Divertimento Ensemble, Suono Giallo Ensemble, Opificio Sonoro, Φρανκ Μπεντροσσιάν, Νικόλας Τζώρτζης και έχει εμφανιστεί σε φεστιβάλ και θέατρα όπως Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Ίμολας, DAMSLab, Θέατρο Αλιγκιέρι Ραβέννας, Fabbrica del Vapore Μιλάνου, Θέατρο Λίττα Μιλάνου, Rondò in Monferrato, Δήλια Ακαδημία, Εβδομάδα Σύγχρονης Μουσικής ilSUONO, Φεστιβάλ των Δύο Κόσμων Σπολέτου. Επίσης έχει λάβει μέρος σε περφόρμανς σε φεστιβάλ όπως η Μπιενάλε της Θεσσαλονίκης, ενώ έχει δημιουργήσει ηχητικές περφόρμανς μαζί με τη sound και video artist Αλέσσια Νταμιάνι που έχουν παρουσιαστεί σε διάφορα φεστιβάλ ανά τον κόσμο.

 

Αλεσσάντρο Φιορντελμόντο

Συνθέτης, περφόρμερ και ερευνητής στα πεδία της τέχνης νέων μέσων και της μουσικής υπολογιστών. Σπούδασε στο Ωδείο της Πάδοβας, όπου απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών με διάκριση στη σύνθεση ηλεκτρονικής μουσικής. Από το 2019 είναι βοηθός ερευνητής στο Centro di Sonologia Computazionale (CSC), το εργαστήριο μουσικής υπολογιστών του Πανεπιστημίου της Πάδοβας, και στο Audio Innova, παρακλάδι του ίδιου πανεπιστημίου, και εργάζεται με αντικείμενα την περφόρμανς και την παραγωγή ήχου και βίντεο, την επανενεργοποίηση πολυμεσικών εγκαταστάσεων όπως επίσης και την ανάπτυξη λογισμικού πολυμέσων. Είναι διδακτορικός φοιτητής του Τμήματος Ανθρωπιστικών Σπουδών και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Πανεπιστημίου του Ούντινε. Το κύριο πεδίο έρευνάς του είναι η επανενεργοποίηση και η συντήρηση νέων μορφών τέχνης. Είναι επισκέπτης ερευνητής στην κατεύθυνση Υπολογιστικών Μέσων και Τεχνών του Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας του Χονγκ Κονγκ στην Κουανγκτσόου της Κίνας.

 

Σε συνεργασία με το CSC Centro di Sonologia Computazionale

scs_logo.png

 

Οι εκδηλώσεις στο Παλαιό Χρηματιστήριο πραγματοποιούνται σε συνεργασία με το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης

LOGO_MIET_NBG-01.jpg