Ο ανθός και η ευωδιά του
Φετιχιέ Τζαμί (Ρωμαϊκή Αγορά)
Ο ανθός και η ευωδιά του

Μεγάλη Τρίτη - 2ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΛΑΤΡΕΥΤΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Μεγάλη Τρίτη, 30 Απριλίου 2024
Δημιουργική Ομάδα

Είσοδος ελεύθερη χωρίς προκρατήσεις, με σειρά προτεραιότητας.

 

Συντελεστές – Ερμηνευτές

Χάρης Λαμπράκης νέυ
Νίκος Παραουλάκης νέυ
Νεκτάριος Σταματέλλος νέυ
Νίκος Σιδηροκαστρίτης τύμπανα

Φετιχιέ Τζαμί (Ρωμαϊκή Αγορά)

Μεγάλη Τρίτη

Ο ανθός και η ευωδιά του

2ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΛΑΤΡΕΥΤΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Available Dates

  • 30 Απρ 2024

Στις 17.00, 18.00 & 19.00

FLM_LOGOS_GR.jpg

 

 

Είναι σαν μόσχος η ουσία του ανθρώπου, ενώ ο κόσμος μ’ όλη τη χαρά του είναι μια θελκτική μυρωδιά, παροδική και αναπόφευκτα φευγαλέα. Είσαι τυχερός αν δεν αρκείσαι απλώς στη μυρωδιά κι εξακολουθείς να ψάχνεις την ουσία. - Τζαλάλ αντ-Ντιν Ρουμί

Από το βιβλίο Ρουμί, το μικρό βιβλίο της σοφίας του, μετάφραση Γιάννης Δούκας

 

Το νέυ και τα τύμπανα είναι όργανα της οθωμανικής μουσικής παράδοσης, αλλά και της σούφι λατρευτικής πρακτικής και τελετουργίας των Μεβλεβί Δερβίσηδων, του μυστικιστικού ισλαμικού τάγματος που ιδρύθηκε στο Ικόνιο τον 13ο αιώνα. Το νέυ, το καλαμένιο πνευστό συμβολίζει τη ζωή, τη γέννηση, τη θεία πνοή που εμψυχώνει τα πάντα, ενώ τα κρουστά δίνουν τον απαραίτητο ρυθμό για τον στροβιλισμό, την αναζήτηση και τελικά την πνευματική, απόλυτη ένωση με το θείο. 

Οι τέσσερις μουσικοί θα ερμηνεύσουν οργανικές συνθέσεις από τη σπουδαία παράδοσης της οθωμανικής, αλλά και σούφι μουσικής παράδοσης, καθώς και ελεύθερους αυτοσχεδιασμούς.

 

 

Σύντομα βιογραφικά σημειώματα

Χάρης Λαμπράκης

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Ξεκίνησε μουσική σε νεαρή ηλικία, ενώ αποφοίτησε από το Μουσικό Γυμνάσιο Παλλήνης και το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει συνεργαστεί με σπουδαίους μουσικούς, συνθέτες, αρχιμουσικούς, καθώς επίσης με πολυάριθμα σύνολα από διαφορετικά είδη μουσικής (παραδοσιακή, τζαζ, world, κλασική, σύγχρονη και αυτοσχεδιαζόμενη) σε Ελλάδα και εξωτερικό. Ως μουσικός και συνθέτης έχει συμμετάσχει σε πάρα πολλές παραγωγές στην ελληνική και διεθνή δισκογραφία. Εμφανίζεται σε συναυλίες σε όλο τον κόσμο, ενώ διδάσκει, μεταξύ άλλων, νέυ, θεωρία της ανατολικής μουσικής και ελεύθερο αυτοσχεδιασμό σε εργαστήρια, σεμινάρια και masterclasses. Από την ίδρυσή της, είναι υπεύθυνος της Διαπολιτισμικής Ορχήστρας της ΕΛΣ.

 

Νίκος Παραουλάκης

Γεννήθηκε στην Κρήτη το 1977. Το 1995 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα για να ακολουθήσει μουσικές σπουδές. Μαθήτευσε και πήρε πτυχίο στα ανώτερα θεωρητικά (αρμονία, αντίστιξη) με τους Παναγιώτη Αδάμ, Ιωσήφ Παπαδάτο και Βασίλη Φόστερ, στην κλασική κιθάρα με τον Θανάση Κουμεντέρη και στην τζαζ κιθάρα με τον Γιώτη Σαμαρά. Από το 2000 η μελέτη του εστιάστηκε περισσότερο στην ανατολική και ελληνική μουσική παράδοση. Διδάχθηκε νέυ από τους Χάρη Λαμπράκη και Ομέρ Ερντογντουλάρ. Έχει συνεργαστεί με σημαντικούς Έλληνες και ξένους συνθέτες και μουσικούς τόσο σε συναυλίες όσο και στη δισκογραφία. Δίδαξε νέυ στο Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής (ΤΕΙ Ηπείρου, Άρτα, 2005/06). Το 2014 εκδόθηκε ο πρώτος του δίσκος με τίτλο Από το φως και το σκοτάδι σε μουσική σε ενορχήστρωση, παραγωγή και ηχοληψία δική του (έκδοση MLK), ενώ το 2022 κυκλοφόρησε η δεύτερη προσωπική του δουλειά με τίτλο En Route. Συμμετέχει σε ηχογραφήσεις, παραγωγές δίσκων, συναυλίες και σεμινάρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ είναι μέλος του μουσικού σχήματος Polis Ensemble.

 

Νίκος Σιδηροκαστρίτης

Γεννήθηκε το ΄63 στην Αθήνα. Μεγάλωσε σε διαμέρισμα με την προσμονή της Άνοιξης. Το 1978 ξεκινάει την έμπρακτη σχέση του με την Μουσική. Κάνει κάποιες σπουδές, ακούει μουσικές από άλλους τόπους. Στο δρόμο αυτό συναντάει ανθρώπους, παίζει μουσική μαζί τους, συνεργάζεται, κάνει φίλους, ερωτεύεται, κάνει οικογένεια, χαίρεται – λυπάται, απογοητεύεται – ελπίζει, ονειρεύεται, προσγειώνεται στην πραγματικότητα, νοσταλγεί. Μένει στο μονοπάτι. Αυτά και άλλα τόσα προσπαθεί να χαράξει στην σιωπή με δυο κομμάτια ξύλο.

 

Νεκτάριος Σταματέλος

Γεννήθηκε το 1974 στη Μυτιλήνη της Λέσβου. Ξεκίνησε να παίζει νέυ με δάσκαλο τον Γ. Συμεωνίδη, ενώ παρακολούθησε μαθήματα στο Μουσικό Εργαστήρι «Λαβύρινθος» του Ρος Ντέιλυ, με τους Ομέρ Ερντογντουλάρ, Ραμί Ουραμπί, Χάρη Λαμπράκη, Χρίστο Τσιαμούλη. Έχει συμμετάσχει σε ηχογραφήσεις και συναυλίες με διάφορα μουσικά σχήματα, σε θεατρικές παραστάσεις, ντοκιμαντέρ, σε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές σε συνεργασία με σημαντικούς μουσικούς όπως, ενώ είναι ιδρυτικό μέλος του συγκροτήματος αραβικής μουσικής Al Mahabba και ενεργό μέλος του μουσικού συνόλου «Thalos – Θάλος». Στα μέσα του 2017 δημιούργησε με τον Γιάννη Ευσταθόπουλο (κρουστά) τους «Μusaic duo» που με βάση τον αυτοσχεδιασμό, αλλά και τις σύγχρονες προσεγγίσεις στην μουσική, συνθέτουν δικά τους κομμάτια. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα ως ζωγράφος, συνθέτει μουσική, με βάση το σύστημα των μακάμ με επιρροές από τις μουσικές της ανατολής αλλά και τη τζαζ.