Αgli albori
Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή (αμφιθέατρο)
Αgli albori

Μεγάλη Δευτέρα - 2ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΛΑΤΡΕΥΤΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Μεγάλη Δευτέρα, 29 Απριλίου 2024
Δημιουργική Ομάδα

Είσοδος ελεύθερη χωρίς προκρατήσεις, με σειρά προτεραιότητας.

 

Έργα των Τιγκράν Μανσουριάν, Φάμπιο Μενγκότσι, Μπέντζαμιν Μπρίττεν

Ερμηνευτές

Μαρία Ηλιάνα Κατσούρα υψίφωνος
Ηλίας Σδούκος βιόλα
Πόπη Μαλαπάνη πιάνο

Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή (αμφιθέατρο)

Μεγάλη Δευτέρα

Αgli albori

2ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΛΑΤΡΕΥΤΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Available Dates

  • 29 Απρ 2024

Συναυλία

Στις 21.00

FLM_LOGOS_GR.jpg

 

Μια συναυλία με έντονα μυσταγωγικό και λατρευτικό χαρακτήρα παρουσιάζει το τρίο της υψιφώνου Μαρίας Ηλιάνας Κατσούρα, του βιολίστα Ηλία Σδούκου και της πιανίστριας Πόπης Μαλαπάνη. Το πρώτο έργο του προγράμματος, Lachrymae για βιόλα και πιάνο του Μπέντζαμιν Μπρίττεν, αποτελεί έναν στοχασμό εμπνευσμένο από το τραγούδι του 16ου αιώνα If my complaints could passions move του Τζων Ντόουλαντ, ενώ γίνεται αναφορά και στο τραγούδι του ίδιου συνθέτη Flow my tears. Στη συνέχεια ακούγονται τα έργα για φωνή και βιόλα του Ιταλού συνθέτη Φάμπιο Μενγκότσι Εν αρχή…, Axis mundi και Sator II. Και τα τρία έργα είναι αφιερώμενα από τον συνθέτη στους Μαρία Ηλιάνα Κατσούρα και Ηλία Σδούκο, ενώ το τελευταίο είναι εμπνευσμένο από το μυστηριώδες λατινικό παλινδρομικό κείμενο SATOR AREPO TENET OPERA ROTAS, που βρέθηκε χαραγμένο σε αρκετά κτίσματα της Αρχαίας Ρώμης. Η συναυλία κλείνει με δύο μέρη από το έργο του Αρμένιου συνθέτη Τιγκράν Μανσουριάν Τέσσερα χαϊρέν για φωνή και πιάνο, σε ποίηση του Ναχαπέτ Κουτσάκ.

 

Πρόγραμμα
 
Μπέντζαμιν Μπρίττεν (1913-1976)
Lachrymae, έργο 48 (1948)
για βιόλα και πιάνο
 
Φάμπιο Μενγκότσι (γενν. 1980)
Εν αρχή… [Agli albori, 2020] 
Αxis mundi (2021)
για φωνή και βιόλα
Sator ΙΙ (2022)
για φωνή, βιόλα και πιάνο
 
Τιγκράν Μανσουριάν (γενν. 1939)
Τέσσερα χαϊρέν (1967)
για φωνή και πιάνο
Στίχοι: Ναχαπέτ Κουτσάκ
I. Ο προφήτης Δαυίδ 
(Μεταγραφή για βιόλα και πιάνο: Τιγκράν Μανσουριάν)
IV. Όταν ήρθα στον κόσμο

 

 

Σύντομα βιογραφικά σημειώματα

Μαρία Ηλιάνα Κατσούρα

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Βόλο. Σπούδασε βιολί (Π. Σακελλαρίδης), βιόλα (Γιάννης Βατικιώτης) και μονωδία (Παύλος Ράπτης). Υπότροφος των Ιδρυμάτων Υποτροφιών Μαρία Κάλλας και Αλέξανδρος Ωνάσης. Το 1996 κέρδισε την πρώτη θέση σε παγκόσμιο διαγωνισμό για νέους καλλιτέχνες στη Μόσχα. Συνεργάστηκε με τη Νέα Όπερα Μόσχας στις παραγωγές Η Βαλλύ και Μαρία Στουάρντα και παράλληλα έδωσε συναυλίες και προσωπικά ρεσιτάλ στη Μόσχα αποσπώντας ενθουσιώδεις κριτικές από τον ρωσικό τύπο. Ηχογράφησε για το ρωσικό κρατικό ραδιόφωνο με την ορχήστρα του Θεάτρου Μπολσόι. Σε συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή μέχρι σήμερα έχει ερμηνεύσει τους πρωταγωνιστικούς ρόλους στις όπερες: Ευγένιος Ονέγκιν, Τροβατόρε, Ναμπούκκο, Ο μανδύας, Τόσκα και Καβαλλερία ρουστικάνα. Επίσης συμμετείχε στα: Ο ιπτάμενος Ολλανδός (Βάγκνερ) με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων, Τόσκα, Η Ολυμπιάδα (Βιβάλντι), Σαμψών και Δαλιδά (Σαιν-Σανς) στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Έχει συνεργαστεί με την Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, την Καμεράτα – Armonia Atenea υπό τη διεύθυνση του Αλέξανδρου Μυράτ στο Ηλιοβασίλεμα του Οττορίνο Ρεσπίγκι, έργο που ερμήνευσε και στο Παρίσι. Ήταν σολίστ στην τελετή έναρξης του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ενόργανης Γυμναστικής. Ερμηνεύει όπερες, έργα μουσικής δωματίου, ορατόρια, στα οποία τραγουδά παρτιτούρες τόσο δραματικής υψιφώνου όσο και μεσοφώνου. Εμφανίζεται σε φεστιβάλ σε Ελλάδα και Ευρώπη και εισπράττει διθυραμβικές κριτικές για το σπάνιο ηχόχρωμα της φωνής της και τις ερμηνείες της.

 

Πόπη Μαλαπάνη

Παρακολούθησε μαθήματα πιάνου στο Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας με τους Στάθη Γυφτάκη, Μαρία Παπαπετροπούλου και Νέλλη Σεμιτέκολο. Συνέχισε τις σπουδές της στη Γερμανική Μουσική Ακαδημία του ‘Εσσεν με τους Μίχαελ Ρολ και Τιλ Ένγκελ. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια με τους Ξάβερ Πονσέτ, Αλεξάντερ Σμαλτς, Ντούο Γκάνεφ, Λίλια Μπογιατζίεβα, Δόμνα Ευνουχίδου, Θοδωρή Τζοβανάκη κ.ά. Έχει εμφανιστεί σε ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου στην Ελλάδα και στη Γερμανία. Έχει συνεργαστεί με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στον κύκλο «Μουσικοί Περίπατοι στα Μουσεία» καθώς και στον κύκλο ηχογραφήσεων που πραγματοποίησε η ΚΟΑ τον Ιούλιο 2020. Από το καλοκαίρι του 2021 έχει αναλάβει την παραγωγή του Διεθνούς Μουσικού Φεστιβάλ Αίγινας και από τον Οκτώβριο του 2022 στο πλαίσιο της συνεργασίας της με το Καλογεροπούλειο Ίδρυμα Κορίνθου είναι υπεύθυνη του προγράμματος «Ακούμε τους Νέους». Από το Σεπτέμβρη του 2023 είναι Υπεύθυνη Δράσεων Σύγχρονου Πολιτισμού ως μέλος της θερμοκοιτίδας D-HUB του σωματείου ΔΙΑΖΩΜΑ. Aπό το Σεπτέμβρη του 2014 εργάζεται ως μουσική συνοδός και καθηγήτρια πιάνου στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (1995-2000).

 

Ηλίας Σδούκος

Ελληνοτσεχικής καταγωγής, ξεκίνησε τις σπουδές του στην τάξη του Ιωάννη Τζουμάνη στο Ωδείο Αθηνών (βιολί) και συνέχισε στο Ελληνικό Ωδείο (τάξεις Ι. Χ. Κάρτερ και Ιωάννη Βατικιώτη, βιόλα), όπου πήρε δίπλωμα βιόλας το 1997 με άριστα παμψηφεί και βραβείο. Συνέχισε με υποτροφία του Ιδρύματος Ωνάση στη Γερμανική Μουσική Ακαδημία του Έσσεν, από όπου αποφοίτησε τον Ιούνιο του 2000 με βαθμό 1 στην τάξη του Σβεν Άρνε Τεπλ. Έχει εμφανιστεί σε Γερμανία, Ισλανδία, Αυστραλία, Νίγηρα, Μπουρκίνα-Φάσο, Μάλι, Τουρκία, Κύπρο, Ελλάδα, Νότιο Κορέα και Τσεχία. Ξεχωρίζουν: Συμφωνία κοντσερτάντε του Μότσαρτ, Climax Under Control της Μαρίας Χριστίνας Κριθαρά, ανάθεση του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, Πένθιμη μουσική του Χίντεμιτ, Κοντσέρτο για βιόλα του Μπέλα Μπάρτοκ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Κοντσέρτο για βιόλα του Κωνσταντίνου Στυλιανού – ανάθεση της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου), έργα γραμμένα για την Ένωση Ελλήνων Μουσουργών από διακεκριμένους σύγχρονους συνθέτες. Για τις εμφανίσεις του αυτές έχει αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές. Από το 2001 κατέχει τη θέση του Α΄ Κορυφαίου στην ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Διδάσκει βιόλα στο Ωδείο Αθηνών και στο Ορφείο Ωδείο.