Σημείο χωρίς επιστροφή
Α΄ Ελληνική Ευαγγελική Εκκλησία
Σημείο χωρίς επιστροφή

Μεγάλη Δευτέρα - 2ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΛΑΤΡΕΥΤΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Μεγάλη Δευτέρα, 29 Απριλίου 2024
Δημιουργική Ομάδα

Είσοδος ελεύθερη χωρίς προκρατήσεις, με σειρά προτεραιότητας.

 

Συντελεστές – Ερμηνευτές

Βασίλης Ζιγκερίδης κανονάκι
Κωνσταντίνος Ζιγκερίδης ακορντεόν
Δημήτρης Καραγιαννακίδης τσέλο
Αποστόλης Κουτσογιάννης φλάουτο με ράμφος
Ειρήνη Κρικώνη βιολί
Αντώνης Τσαχτάνης κλαρινέτο

Α΄ Ελληνική Ευαγγελική Εκκλησία

Μεγάλη Δευτέρα

Σημείο χωρίς επιστροφή

2ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΛΑΤΡΕΥΤΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Available Dates

  • 29 Απρ 2024

Πρώτη παρουσίαση • Ανάθεση της ΕΛΣ

Στις 18.30

FLM_LOGOS_GR.jpg

 

Το μουσικό σύνολο Όρος ensemble παρουσιάζει ένα νέο πρόγραμμα για το 2ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής με σύγχρονα έργα των Σοφία Γκουμπαϊντουλίνα, Αποστόλη Κουτσογιάννη και Γιώργου Κουμεντάκη. Κεντρικός άξονας της συναυλίας είναι ο θρήνος, τόσο ως εκφορά της απώλειας αλλά και ως έσχατη επιδίωξη παρηγοριάς και ίασης μέσα από την ίδια την εκφορά του πόνου, ως ένα δηλαδή σημείο χωρίς επιστροφή, από το οποίο προκύπτει αναπόφευκτα η αναγέννηση.

Στο πλαίσιο αυτό θα παρουσιαστούν μέρη από το έργο Silenzio, όπου η έντονη θρησκευτικότητα της Σοφία Γκουμπαϊντουλίνα εκφράζεται ως δραματουργική αναζήτηση νέων ηχητικών τόπων ανάμεσα στο μπαγιάν, το βιολί και το τσέλο. Ο Αποστόλης Κουτσογιάννης εμπνεόμενος από την ποίηση της Μεγάλης Εβδομάδας «Δός μοι τούτον τον ξένον, Τον εκ βρέφους ως ξένον ξενωθέντα εν κόσμω» προσεγγίζει μέσα από ένα νέο έργο την ιδέα του «αιώνια ξένου»: από Τον «Ξένον» Μεσσία στους χαμένους «ξένους» του Αιγαίου και στην σημερινή αποξένωση ως καθημερινότητα. 

Τέλος, στο έργο του Γιώργου Κουμεντάκη Point of no Return η δημιουργική επαναδιαπραγμάτευση υλικών από την σμυρναίικη τραγουδιστική κληρονομιά, συμπυκνώνει την ουσιαστική διάσταση της συναυλίας: ο θρήνος ως ψυχοακουστική διαδικασία που μετατρέπει τους ήχους σε πηγή ζωής.

 

 

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα

Το μουσικό σχήμα Όρος ensemble δημιουργήθηκε το 2020 από μια ομάδα νέων μουσικών που δραστηριοποιούνται σε Ελλάδα και εξωτερικό, με τη συνδρομή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, στο πλαίσιο του προγράμματος Vamvakou Revival. Το σχήμα αποτελείται από νέους μουσικούς, οι οποίοι μοιράζονται κοινούς καλλιτεχνικούς στόχους και ανησυχίες αλλά και κοινές εμπειρίες χρόνων, καθώς οι περισσότεροι ολοκλήρωσαν μαζί τον πρώτο κύκλο των μουσικών σπουδών τους στην Ελλάδα, πριν ζήσουν και δραστηριοποιηθούν σε διάφορες χώρες ανά τον κόσμο. Το σχήμα από την ίδρυση του έχει πολύ έντονη συναυλιακή παρουσία σε όλη την Ελλάδα συμπράττοντας με τους μεγαλύτερους πολιτιστικούς φορείς. Έχει εμφανιστεί επανειλημμένα σε Εθνική Λυρική Σκηνή, Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, καθώς και μεταξύ άλλων στα φεστιβάλ Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός, Μicrodances festival, 1ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής, Ημέρες Ρεθύμνου, Ανοιχτά Πανιά, Naxos Festival, Paros Festival. Το Δεκέμβριο του 2023 κυκλοφόρησε σε CD το μπαλέτο Έκλειψη σε εκτέλεση Όρος Ensemble, που παρουσιάστηκε τον Μάρτιο του 2023  στην Εθνική Λυρική Σκηνή.