Misa criolla
Μουσείο Ακρόπολης (είσοδος, εξωτερικός χώρος)
Misa criolla

Μεγάλη Δευτέρα - 2ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΛΑΤΡΕΥΤΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Μεγάλη Δευτέρα, 29 Απριλίου 2024
Δημιουργική Ομάδα

Είσοδος ελεύθερη χωρίς προκρατήσεις, με σειρά προτεραιότητας.

 

Συντελεστές – Ερμηνευτές

Μουσική: Αριέλ Ραμίρες

Ενορχήστρωση: Χάρης Λαμπράκης

Μουσική διεύθυνση: Ειρήνη Πατσέα

Μουσική διδασκαλία: Ειρήνη Πατσέα, Κωνσταντίνα Πιτσιάκου

Γιάννης Διονυσίου φωνή

 

Γυναικείο χορωδιακό σύνολο CHÓRES

Μαρίνα Αβραάμ,* Έλενα Βασιλάκη, Άγγη Βρεττού,* Φαίδρα Γαρδούνη,*† Κωνσταντίνα Γιαννοπούλου,  Κωνσταντίνα Γιαννούτσου, Δανάη Γκανάσου, Μαρίνα Δατσέρη,* Άννα Δημακογιάννη,* Ανθή Ευσταθίου,* Χριστίνα Ζαμπέλη,* Γεωργία Θεολογίδου,* Μαρία Καζάλα, Κατερίνα Καλοχριστιανάκη, Μαρία Καμπάνη,* Άρτεμις Καρκάνη, Αναστασία Καταπίδη,* Δομινίκη Κονδύλη, Αριέλ Κράρουπ, Βερονίκη Κρικώνη,* Κέλλυ Κυριακοπούλου, Αναστασία Κωνσταντινίδου, Φανή Λύκου, Δέσποινα Μπαρμπουνάκη, Αλκμήνη Μπασακάρου, Παναγιώτα Μπελιά, Αναστασία Μωραΐτη,* Δάφνη Παγουλάτου,* Ειρήνη Πετράκη, Ηρώ Πίκουλα,* Αυγή Ρουσογιαννάκη,* Νάντια Σαμαρά,* Εύη Σαραντάκου,* Νικολέττα Σαριδάκη, Αντωνία Σιελούλη, Μαρίνα Σκούρα, Δανάη Στεργίου,*† Αγγελική Σοφιανοπούλου,* Ασημίνα Ταγκαλάκη,* Πελαγία Τραγάρη, Άννα Τριανταφύλλου, Νικολάια Τριανταφύλλου, Ελένη Τσάμη,* Έφη Φωτίου,* Κατερίνα Χατζηνικολάου*

* = 18.30

= 20.00

Καλλιτεχνική διεύθυνση CHÓRES: Μαρίνα Σάττι

Γενική διεύθυνση CHÓRES: Χαράλαμπος Γωγιός

Οργάνωση παραγωγής CHÓRES: Ελένη Γιαννή, Βερονίκη Κρικώνη

Μιχάλης Καρασούλης, Φάμπιο Κρους, Φώτης Λάμαρης, Διονύσης Μελογιαννίδης, Θάνος Νικολόπουλος τενόροι

Σέργιος Βούδρης, Νικόλας Ντούρος, Κωνσταντίνος Παλαιολόγου, Ρωμανός Παπαδημητρίου, Νίκος Τσαχαλίνας, Πέτρος Χρηστάκης μπάσοι

Διαπολιτισμική Ορχήστρα Εθνικής Λυρικής Σκηνής
Σίμος Παπασπύρου, Ομάρ Ακλ, Χάρης Λαμπράκης νέυ
Γιάννης Χριστακόπουλος ακορντεόν
Ρεζάρτα Κρούγια, Μυρσίνη Ποντικοπούλου-Βενιέρη, Σοφία Ζαφειρίου βιολί
Λαμπρινή Γιώτη νικελάρπα
Σιντ Κάρμο τάρχου, βιολί
Σάββας Κουδουνάς λύρα, βιολί
Αναστασία Παπαγεωργίου λύρα
Μάρθα Παπαδόγιαννη, Άλμπα Λυμτσιούλι βιολοντσέλο
Σεράυ Γιαλτσίν, Χρήστος Σύγγελος, Σταύρος Παπακυρίτσης ούτι
Μανώλης Χριστοδούλου κανονάκι
Έφη Ψαχούλια κόρα
Γιάννης Τίκωφ κιθάρα
Μαίη Αγγελάκη λαούτο
Ειρήνη-Αλισά Τσακίρογλου πιάνο
Σταύρος Μακρής κοντραμπάσο
Στάθης Κουτούζος, Μάρω Παναγή, Αλεξάνδρα Μπαλάντινα, Μοχάμμεντ Αλαμπντάλι κρουστά

Υπεύθυνος Διαπολιτισμικής Ορχήστρας ΕΛΣ: Χάρης Λαμπράκης

 

 

Μουσείο Ακρόπολης (είσοδος, εξωτερικός χώρος)

Μεγάλη Δευτέρα

Misa criolla

2ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΛΑΤΡΕΥΤΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Available Dates

  • 29 Απρ 2024

Συναυλία

Στις 18.30 & 20.00

FLM_LOGOS_GR.jpg

 

Η Misa criolla (Κρεολή Λειτουργία) του Αριέλ Ραμίρες αποτελεί μια από τις πρώτες μελοποιήσεις της Ρωμαιοκαθολικής Θείας Λειτουργίας που ακολούθησαν την απόφαση της Δεύτερης Συνόδου του Βατικανού το 1963 να επιτρέψει τη χρήση τοπικών γλωσσών (πέραν της Λατινικής) στους Καθολικούς ναούς ανά τον κόσμο. Ο Αργεντινός συνθέτης, από τις σημαντικότερες μορφές του παγκοσμίου κινήματος της σύγκλισης των λαϊκών μουσικών παραδόσεων με τη λόγια ευρωπαϊκή μουσική και βαθύς γνώστης του παραδοσιακού τραγουδιού των Άνδεων, «μπόλιασε» το ισπανικό κείμενο της Λειτουργίας με ρυθμούς και όργανα της Λατινικής Αμερικής, δημιουργώντας ένα από τα δημοφιλέστερα υβριδικά έργα του 20ού αιώνα, με ευρύτατη διάδοση, χάρη και στην αξιοσημείωτη επιτυχία της δισκογραφικής εκδοχής που κυκλοφόρησε το 1964. Η ιστορία της ελληνικής πρόσληψης του έργου σημαδεύτηκε από την ερμηνεία των Σταύρου Ξαρχάκου και Γιώργου Νταλάρα το 1989, ενώ γνωστότερη ηχογράφηση παραμένει η εκδοχή του 1990 με σολίστ τον Χοσέ Καρρέρας. Στο πνεύμα της «κρεολής» (μιγαδικής) φύσης του πρωτότυπου υλικού, η νέα ενορχήστρωση της Λειτουργίας από τον Χάρη Λαμπράκη για τη Διαπολιτισμική Ορχήστρα της ΕΛΣ «μεταφυτεύει» το έργο στον ηχητικό κόσμο της Ανατολικής Μεσογείου με την καίρια συμβολή του ξεχωριστού ερμηνευτή Γιάννη Διονυσίου και του ευέλικτου και ανήσυχου χορωδιακού συνόλου CHÓRES, υπό τη διεύθυνση της Ειρήνης Πατσέα.

 

 

Πρόγραμμα

Αριέλ Ραμίρες (1921-2010)

Misa criolla (1964)

  1. Kyrie (Vidala-baguala)
  2. Gloria (Carnavalito – Yaraví)
  3. Credo (Chacarera trunca)
  4. Sanctus (Carnaval cochabambino)
  5. Agnus Dei (Estilo pampeano)

 

Ειρήνη Πατσέα

Σπούδασε λυρικό τραγούδι με τη Χριστίνα Γιαννακοπούλου και διεύθυνση χορωδίας με τον Μιχάλη Πατσέα στο Ωδείο Kodály. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ και του μεταπτυχιακού τμήματος Παιδαγωγικών Τραγουδιού του Ουγγρικού Ινστιτούτου Κόνταϋ, ενώ το 2016 απέσπασε και τίτλο Μάστερ στα Παιδαγωγικά της μουσικής με διάκριση από την Ακαδημία Φέρεντς Λιστ της Βουδαπέστης. Διδάσκει στο Ωδείο Kodály και στο Ωδείο Athenaeum Παιδαγωγικά της Μουσικής με βάση το σύστημα Kodály και Διεύθυνση Χορωδίας ενώ στο Ωδείο Athenaeum διατελεί και ως Γενική Διευθύντρια. Διδάσκει ως προσκεκλημένη εξωτερική συνεργάτιδα Παιδαγωγικά της Χορωδιακής Διδασκαλίας με βάση το Σύστημα Kodály στο πρόγραμμα Δια Βίου Μάθησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου και έχει επιπλέον συνεργαστεί ως παιδαγωγός με τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Συνεργάζεται μόνιμα ως επικεφαλής μαέστρος με τη χορωδία CHÓRES (καλλιτεχνική διεύθυνση: Μαρίνα Σάττι), την οποία έχει διευθύνει σε δεκάδες πλέον εμφανίσεις, ηχογραφήσεις και βιντεογραφήσεις.

 

Γιάννης Διονυσίου

Γεννήθηκε στη Λεμεσό της Κύπρου το 1990. Ξεκίνησε τα πρώτα μαθήματα πιάνου σε ηλικία πέντε ετών και μαθήματα βιολιού σε ηλικία δέκα ετών. Σε ηλικία οκτώ ετών άρχισε την ενασχόλησή του με την ψαλτική τέχνη. Σπούδασε στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη (κατεύθυνση «Βυζαντινή μουσική»). Τον Σεπτέμβριο του 2020 αποφοίτησε από το μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ, και από τον Σεπτέμβριο του 2019 διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Συμμετέχει σε διάφορες μουσικές ομάδες που ασχολούνται κυρίως με την ελληνική αστική λαϊκή μουσική, αλλά και τις μουσικές του ευρύτερου ελληνικού χώρου, με τις οποίες δίνουν συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Από τον Μάρτιο του 2016 μέχρι σήμερα έχει συμμετοχές σε πολλούς ολοκληρωμένους δίσκους, το 2022 κυκλοφόρησε τον πρώτο του δίσκο με τίτλο Πρώτη βόλτα με τραγούδια σπουδαίων δημιουργών και περιοδεύει σε όλη την Ελλάδα και την Κύπρο παρουσιάζοντας τη δική του μουσική πρόταση μαζί με τους εξαίρετους μουσικούς του.

 

Γυναικείο χορωδιακό σύνολο CHÓRES

Το γυναικείο χορωδιακό σύνολο CHÓRES αποτελεί ένα καλλιτεχνικό φυτώριο που δημιουργήθηκε από τη Μαρίνα Σάττι με σκοπό τόσο την καλλιέργεια των δεξιοτήτων των μελών του στη μουσική, τον χορό και την υποκριτική όσο και τη διαμόρφωσή τους ως καλλιτέχνιδων με ευρεία παιδεία και κοινωνική αντίληψη. Οι CHÓRES πειραματίζονται πάνω στη σύνδεση διαφορετικών αισθητικών και πολιτιστικών στοιχείων υπερβαίνοντας γεωγραφικά και ηλικιακά σύνορα και αξιοποιώντας ποικίλα εκφραστικά μέσα. Αριθμούν πλέον περισσότερες από 150 γυναίκες ηλικίας 15-60 ετών, οι οποίες εξασκούνται σε τακτική βάση σε ολόκληρο το φάσμα των παραστατικών τεχνών. Το πολυσυλλεκτικό ρεπερτόριό τους περιλαμβάνει παραδοσιακά ελληνικά τραγούδια, τραγούδια των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου καθώς και πρωτότυπες συνθέσεις και επεξεργασίες παραδοσιακών τραγουδιών Ελλήνων και ξένων συνθετών, αρκετές από τις οποίες γράφτηκαν ειδικά για τις CHÓRES. Συνεργάζονται με την Εθνική Λυρική Σκηνή ως φιλοξενούμενο σύνολο και έχουν λάβει μέρος σε πολυάριθμες συναυλίες, παραστάσεις και χορωδιακά φεστιβάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Στο πλαίσιο του θεσμού «2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης», διοργανώθηκε το Μυστήριο_96 ΚΟΡΕΣ, μια δράση εκπαιδευτικού και παραστατικού χαρακτήρα που περιλάμβανε τη συγκρότηση τοπικού χορωδιακού συνόλου, τακτικές συναντήσεις και εργαστήρια, καθώς και καλλιτεχνικές δράσεις στην πόλη της Ελευσίνας με αποκορύφωμα την εμφάνιση του συνόλου στην Τελετή Έναρξης τον Φεβρουάριο του 2023.

 

Διαπολιτισμική Ορχήστρα ΕΛΣ

Η Διαπολιτισμική Ορχήστρα δημιουργήθηκε το 2018 και αποτελείται από μουσικούς διαφορετικών εθνικοτήτων, μουσικών καταβολών και εμπειριών. Το ρεπερτόριό της ιδιαίτερα ευρύ. Εκτείνεται από τις μουσικές παραδόσεις του κόσμου έως τη σύγχρονη μουσική και τον ελεύθερο αυτοσχεδιασμό. Η κυρίαρχη ιδέα πάνω στην οποία η ορχήστρα δημιουργήθηκε και εξελίχθηκε είναι η ικανότητα της μουσικής να αποτελεί κοινό τόπο, πυρήνα και σημείο συνάντησης και ισότιμης αλληλεπίδρασης. Στόχος της είναι η γνωριμία τόσο των μελών όσο και των ακροατών της με μουσικές παραδόσεις, μουσικά είδη και ηχοχρώματα από διαφορετικές χώρες και εποχές, καθώς και η μουσική συνδημιουργία μέσα από εκπαιδευτικές διαδικασίες ανταλλαγής και συμμετοχικότητας. Μέχρι σήμερα, η Διαπολιτισμική Ορχήστρα έχει πραγματοποιήσει με μεγάλη επιτυχία πολυάριθμες συναυλίες σε Εναλλακτική Σκηνή ΕΛΣ, Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, προαύλιο χώρο Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου και προαύλιο χώρο Μουσείου Ακρόπολης στο πλαίσιο του 1ου Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής της ΕΛΣ. Επιπλέον, έχει συμπράξει σε πρότζεκτ και παραγωγές της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ενώ συμμετείχε στην όπερα Μέσα χώρα σε μουσική Άγγελου Τριανταφύλλου και σκηνοθεσία Νίκου Καραθάνου (2022). Υπεύθυνος της Διαπολιτισμικής Ορχήστρας από την ίδρυσή της είναι ο Χάρης Λαμπράκης.