Εξομολόγησις
Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού
Εξομολόγησις

Μεγάλη Δευτέρα - 2ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΛΑΤΡΕΥΤΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Μεγάλη Δευτέρα, 29 Απριλίου 2024
Δημιουργική Ομάδα

Είσοδος ελεύθερη χωρίς προκρατήσεις, με σειρά προτεραιότητας.

 

Συντελεστές - Ερμηνευτές

Χάρης Γκατζόφλιας μουσική
Δημήτρης Δημητριάδης στίχοι
Θοδωρής Βουτσικάκης τραγούδι
Αλέξανδρος Μποτίνης βιολοντσέλο

Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού

Μεγάλη Δευτέρα

Εξομολόγησις

2ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΛΑΤΡΕΥΤΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Available Dates

  • 29 Απρ 2024

Πρώτη παρουσίαση • Ανάθεση της ΕΛΣ

Στις 17.30 & 18.30

FLM_LOGOS_GR.jpg

 

Ένας διάλογος ανάμεσα στη φωνή και το βιολοντσέλο. Μία μουσική σύμπραξη. Μουσική και κείμενο γίνονται προσωπική έκφραση, υπέρτατο μυστήριον, εμπιστευτική ερωτική εξομολόγηση. Η μελοποίηση του Σονέτου αρ. 21 του Δημήτρη Δημητριάδη σε μορφή ροντό και με ανάμιξη σύγχρονων συνθετικών μεθόδων και κλασικής ρομαντικής αρμονίας, δίνει τη δυνατότητα στον ακροατή-θεατή να έρθει πολύ κοντά, σχεδόν δίπλα και μέσα στην πράξη της ἐξομολογήσεως. «Εκείνη την στιγμή τινάσσεται ο άνθρωπος σε ύψη, ανέρχεται μονομιάς στην κορυφή του εαυτού του».

 

 

Σύντομα βιογραφικά σημειώματα

HaRiSioS (Χάρης Γκατζόφλιας)

Γεννήθηκε στην Κοζάνη. Μεταπτυχιακός απόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών (Τμήμα Μουσικών Σπουδών, ΑΠΘ, τομέας μουσικοπαιδαγωγικής), κάτοχος πτυχίων ανωτέρων θεωρητικών και διπλώματος σύνθεσης, είναι υποψήφιος διδάκτωρ στον τομέα της σύνθεσης (Τμήμα Μουσικών Σπουδών, Ιόνιο Παν/μιο). Ξεκίνησε την σύνθεση σε ηλικία 33 ετών. Έκτοτε έχει συνθέσει 22 σύγχρονα έργα, ενώ δραστηριοποιείται κυρίως στον χώρο των παραστατικών τεχνών. Έχει συνθέσει μουσική για 27 θεατρικές παραστάσεις εκ των οποίων οι 19 για παιδικό θέατρο, 3 βωβές ταινίες και 2 ταινίες μικρού μήκους. Το 2017 κατέκτησε το βραβείο καλύτερης θεατρικής μουσικής σύνθεσης για το έργο του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ Το ημέρωμα της στρίγγλας. Έχει συμμετάσχει σε διάφορα σεμινάρια σύνθεσης - μουσικής για τις παραστατικές τέχνες, έργα του έχουν παιχτεί σε πολλά φεστιβάλ σύγχρονης κλασικής μουσικής ανά την Ελλάδα και έχουν διακριθεί σε διαγωνισμούς.

 

Δημήτρης Δημητριάδης 

Γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη (1944). Το 1963, με υποτροφία τού βελγικού κράτους, σπούδασε θέατρο και κινηματογράφο στις Βρυξέλλες, στο Εθνικό Ινστιτούτο Τεχνών του Θεάματος (Institut National des Arts du Spectacle). Το 1968, ανέβηκε στο Παρίσι, παραγωγή του Theatre de Sartrouville, στο Théâtre de la Commune d’Aubervilliers, από τον Πατρίς Σερώ, το πρώτο θεατρικό του έργο, Η τιμή της ανταρσίας στην μαύρη αγορά (1965-66). Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα, το 1971, ασχολήθηκε με επαγγελματικά με την μετάφραση. Το προσωπικό του έργο ξεκίνησε το 1978 με το πεζογράφημα Πεθαίνω σαν χώρα, και ακολούθησε, το 1980, η ποιητική ενότητα Κατάλογοι 1-4. Έκτοτε προχώρησε στην συγγραφή πολυάριθμων θεατρικών έργων, πεζογραφημάτων, αφηγημάτων και μυθιστορημάτων.

 

Θοδωρής Βουτσικάκης

Έχει ξεχωρίσει για τις συνεργασίες με σπουδαίους δημιουργούς, για τους πρωταγωνιστικούς ρόλους στο μουσικό θέατρο, αλλά κυρίως για τον μοναδικό τρόπο ερμηνείας και το ιδιαίτερο καλλιτεχνικό ταπεραμέντο του. Η πολυετής συνεργασία με τη Λίνα Νικολακοπούλου οδήγησε στην πρώτη μεγάλη προσωπική περιοδεία του με την υπογραφή της, καθώς και στη δισκογραφική σύμπραξη του με τον βραβευμένο με Όσκαρ Ιταλό συνθέτη Νικόλα Πιοβάνι και το τραγούδι «Είναι όμορφη η ζωή». Ως Ερωτόκριτος της ΕΛΣ (2017), σε μουσική Δημήτρη Μαραμή, συνεπήρε κοινό και κριτικούς και επιβεβαίωσε την γενναιόδωρη υποδοχή που έλαβε από την πρώτη του εμφάνιση στην ελληνική δισκογραφία με την «Αισθηματική ηλικία». Έχει συνεργαστεί με τους Σταύρο Ξαρχάκο, Χρήστο Λεοντή, Δημήτρη Παπαδημητρίου, Νίκο Ξυδάκη, Δάφνη Αλεξανδρή, Ντούλτσε Πόντες, Μαρία Φαραντούρη, Μάριο Φραγκούλη, Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, κ.ά. Οι πολύπλευρες σπουδές στο τραγούδι, το μουσικό θέατρο και τη νομική, η πλούσια σε ακούσματα δισκοθήκη της οικογένειάς του, η αγάπη του για τον κινηματογράφο αλλά και τα ανεξάντλητα ερεθίσματα υπό το φως του ελληνικού πολιτισμού, διαμόρφωσαν την καλλιτεχνική του βάση.

 

Αλέξανδρος Μποτίνης

Σπούδασε βιολοντσέλο σε Ελλάδα (Δημοτικό Ωδείο Πατρών), Γαλλία (Εθνικό Ωδείο Βερσαλλιών) και Ρωσία (Ακαδημία Μουσικής Γκνέσσινς, Μόσχα). Με πολλές εμφανίσεις στο δυναμικό του σε Ελλάδα και εξωτερικό έχει συνεργαστεί με πλήθος καλλιτεχνών όπως Ergon Ensemble, Artefacts Ensemble, Tetraktys quartet, Scorpions, Ελένη Καραΐνδρου, Μαρία Φαραντούρη, Ηλία Ανδριόπουλο, Σταύρο Λάντσια, ενώ έχει συμμετάσχει σε πλήθος παραγωγών με φορείς όπως Εθνική Λυρική Σκηνή, Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, Στέγη Ιδρύματος Ωνάση και Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου. Μεταξύ άλλων έχει εμφανιστεί στο Κάρνεγκι Χολ Νέας Υόρκης, Αίθουσα Συναυλιών Βιέννης, Εθνικό Θέατρο Παρισιού, Εθνικό Θέατρο Μάνχαϊμ. Έχει ηχογραφήσει με την Ελένη Καραΐνδρου σε ταινία του Τέρενς Μάλικ. Έχει εμφανιστεί ως σολίστ με την Ορχήστρα Πατρών και την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ. Έχει αναλάβει τη μουσική επιμέλεια-ερμηνεία στη θεατρική παράσταση Τα κλειδιά-για μια δυνατή ζωή. Οι συναυλιακές και δισκογραφικές δραστηριότητές του καλύπτουν ένα ευρύ ρεπερτόριο κλασικής και σύγχρονης μουσικής. Είναι μέλος της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας ΕΡΤ.