Το μάθημα του σκότους
Αγγλικανική εκκλησία Αγ. Παύλου
Το μάθημα του σκότους

Μεγάλη Δευτέρα - 2ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΛΑΤΡΕΥΤΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Μεγάλη Δευτέρα, 29 Απριλίου 2024
Δημιουργική Ομάδα

Είσοδος ελεύθερη χωρίς προκρατήσεις, με σειρά προτεραιότητας.

 

Μουσική του Φρανσουά Κουπρέν και ποίηση του Εουτζένιο Μοντάλε

Μουσική σύνθεση, ενορχήστρωση, μουσική διεύθυνση: Αλέξανδρος Γκόνης

Μαριέττα Σαρρή, Δέσποινα Παναγιώτου υψίφωνοι
Κατερίνα Πατσιάνη ηθοποιός

Αναστασία Μηλιώρη βιολί Ι
Δημήτρης Κουζής βιολί ΙΙ
Ηλίας Λιβιεράτος βιόλα
Ναταλία Χατζοπούλου βιολοντσέλο

Αγγλικανική εκκλησία Αγ. Παύλου

Μεγάλη Δευτέρα

Το μάθημα του σκότους

2ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΛΑΤΡΕΥΤΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Available Dates

  • 29 Απρ 2024

Πρώτη παρουσίαση • Ανάθεση της ΕΛΣ

Συναυλία

Στις 17.30, 19.00

FLM_LOGOS_GR.jpg

 

Στην πρωτότυπη αυτή συναυλία, που γεφυρώνει τη δεξιοτεχνική φωνητική μουσική δωματίου του γαλλικού μπαρόκ με την ποίηση του 20ού αιώνα, ο Αλέξανδρος Γκόνης συνδυάζει το τρίτο μοτέτο από τα Αναγνώσματα του Σκότους [Leçons de ténèbres, 1714] του συνθέτη Φρανσουά Κουπρέν (1668-1733), γραμμένα για τη Λειτουργία του Σκότους της Μεγάλης Εβδομάδας και βασισμένα στο κείμενο των Θρήνων του Ιερεμία, με το ποίημα του Ιταλού νομπελίστα Εουτζένιο Μοντάλε «Στον φίλο Πέα» (από το Φινιστέρε και άλλα ποιήματα, μτφρ. Νίκου Αλιφέρη, Άγρα 1995). Μπλέκοντας τις δυο αυτές ετερόκλητες αφηγήσεις σε ένα μουσικό έργο, ένας μαέστρος, δύο τραγουδίστριες, μία ηθοποιός και ένα κουαρτέτο εγχόρδων δημιουργούν το μονοπάτι για μια συνύπαρξη, ίσως και μια συνομιλία, ανάμεσα σε δύο συντροφιές που θα ήθελαν να γίνουν μία.

 

 

Σύντομα βιογραφικά σημειώματα

Αλέξανδρος Γκόνης
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Έχει σπουδάσει βιολοντσέλο στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας και πολιτικές επιστήμες στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Συνέχισε τις μουσικές σπουδές του στην Ολλανδία και στο Βασιλικό Κονσερβατόριο της Χάγης πάνω στη διεύθυνση ορχήστρας και τη σύνθεση. Από το 2012 εργάζεται σταθερά στο χώρο του θεάτρου και της μουσικής. Ως συνθέτης και μουσικός, έχει συνεργαστεί με Εθνικό Θέατρο, Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, Εθνική Λυρική Σκηνή, Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ, ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας, ΔΗΠΕΘΕ Σερρών, ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης, Θέατρο Πόρτα, Νέο Ελληνικό Θέατρο Γιώργου Αρμένη, Θέατρο Βασιλάκου, Θέατρο Rabbithole κ.ά. Έχει λάβει μέρος σε Φεστιβάλ Φίλιππων-Θάσου, Φεστιβάλ Ανοιχτά Πανιά Χανίων, Φεστιβάλ «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός» κ.ά. Έχει δώσει συναυλίες σε Θέατρο Κόρζο Χάγης, Σπλέντορ Άμστερνταμ, Μέγαρο Μουσικής Αϊντχόφεν, TivoliVredenburg Ουτρέχτης, Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός κ.α.

 

Κατερίνα Πατσιάνη
Γεννήθηκε στο Κέιμπριτζ της Μασσαχουσέτης. Απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου και του Τμήματος Φιλολογίας (Τομέας Γλωσσολογίας) της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Εργάζεται στον χώρο του θεάτρου από το 2011, έχοντας παίξει σε παραστάσεις κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου στο Εθνικό Θέατρο, το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, σε ΔΗΠΕΘΕ καθώς και σε ιδιωτικούς φορείς όπως το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, η Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, το Θέατρο Πορεία, το Θέατρο του Νέου Κόσμου, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών κα., σε σκηνοθεσίες των Βασίλη Παπαβασιλείου, Γιάννη Μόσχου, Γιάννη Καλαβριανού, Έκτορα Λυγίζου, Θοδωρή Γκόνη, Μάρθας Φριντζήλα, Γεωργίας Μαυραγάνη, Σοφίας Βγενοπούλου, Κώστα Φιλίππογλου, Άρη Λάσκου, Σοφίας Πάσχου, Μάνου Βαβαδάκη, Δημήτρη Λιγνάδη, κ.ά. Είναι συνεργάτης της Ορχήστρας των Μικρών Πραγμάτων (Άμλετ, Η σφαγή των Παρισίων, Η τραγωδία του βασιλιά Ριχάρδου του Γ΄). Φέτος συνεργάζεται για πρώτη φορά με την ομάδα RMS Mataroa.

 

Μαριέττα Σαρρή
Δραματική κολορατούρα υψίφωνος, πτυχιούχος ειδικού αρμονίας και πιάνου, και διπλωματούχος μονωδίας. Έκανε το ντεμπούτο της στο Εργαστήριο Μουσικού Θεάτρου του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας στον ρόλο της Σουζάννα στους Γάμους του Φίγκαρο. Συμμετείχε στο πρόγραμμα «Οι Νέοι της Όπερας» της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια και μαθήματα τραγουδιού και ερμηνείας με πολλούς μουσικούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό όπως οι: Χρήστος Μαρίνος, Χαράλαμπος Γωγιός, Μυρσίνη Μαργαρίτη, Δημήτρης Τηλιακός, Τάσης Χριστογιαννόπουλος, Ρομίνα Μπάσσο, Μάρκελλος Χρυσικόπουλος, Μαίρη Μιλς, Τζανέτ Ουίλλιαμς, Γκρασιέλα Αράγια, Σουζάννε Βίντερ, ‘Αντζελο Καβαλλάρο, Αναστάσιος Πάππας, Δημήτρης Γιάκας, Σοφία Κυανίδου κ.ά. Έχει συμμετάσχει σε διεθνείς διαγωνισμούς και έχει συνεργαστεί με πολλούς σκηνοθέτες και μαέστρους. Τον Μάιο του 2023 δημιούργησε μαζί με την πιανίστρια Μαριλένα Σουρή το Duo Amorsima, με αντικείμενο του την ερμηνεία κλασικών έντεχνων τραγουδιών.

 

Δέσποινα Παναγιώτου
Προέρχεται από μουσική οικογένεια και είναι κάτοχος διπλώματος μονωδίας και πρώτου βραβείου από το Διεθνές Ωδείο Αθήνας (2015). Εκπαιδεύτηκε στην πρώτη καλλιτεχνική περίοδο (2017-2018) του προγράμματος «Οι Νέοι της Όπερας» της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, αναλαμβάνοντας τους ρόλους της Ίλια στον Ιδομενέα, βασιλιά της Κρήτης του Μότσαρτ (Εναλλακτική Σκηνή), της Αδελφής Απαίτισσας στην Αδελφή Αγγελική και μιας εκ των δύο Εραστών στον Μανδύα του Πουτσίνι (Κεντρική Σκηνή). Εργάστηκε ως μονωδός στο Θέατρο Όπερας και Μπαλέτου του Περμ, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Θεόδωρου Κουρεντζή (2018-2020), καθώς και ως χορωδός της MusicAeterna σε ευρωπαϊκές σκηνές και θέατρα. Χαρακτηριστικές συμμετοχές της: ως Νοεμί στη Σταχτοπούτα του Ζυλ Μασνέ (σκην. Γκεόργκι Ισαακιάν/διευθ. Βαλέντιν Ουριούπιν, Νοέμβριος 2018)· ως Ντεσπίνα στο Έτσι κάνουν όλες του Μότσαρτ (σκην. Ματτίας Ρέμους/διευθ. Θεόδωρος Κουρεντζής, Μάιος 2019)· ως Σουζάννα στους Γάμους του Φίγκαρο του Μότσαρτ (σκην. Φιλίπ Χίμμελμαν/διευθ. Πετρ Μπελιάκιν, Ιούνιος 2019).