Ο Θεός αγάπη εστί - 24 προσευχές του Ιωάννη του Χρυσοστόμου
Παλαιό Χρηματιστήριο Αθηνών
Ο Θεός αγάπη εστί - 24 προσευχές του Ιωάννη του Χρυσοστόμου

Κυριακή των Βαΐων - 2ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΛΑΤΡΕΥΤΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Κυριακή των Βαΐων, 28 Απριλίου 2024
Δημιουργική Ομάδα

Είσοδος ελεύθερη χωρίς προκρατήσεις, με σειρά προτεραιότητας.

 

Συντελεστές – Ερμηνευτές
Μουσική Τάσης Χριστογιαννόπουλος
Διαβάζει η Μάρθα Τομπουλίδου

Ερμηνεύει το συγκρότημα Polis Ensemble
Αλέξανδρος Καψοκαβάδης λαούτο, κιθάρα
Στέφανος Δορμπαράκης κανονάκι
Χρυσάνθη Γκίκα λύρα
Νίκος Παραουλάκης νέυ
Μανούσος Κλαπάκης κρουστά
Θόδωρος Κουέλης κοντραμπάσο

Παλαιό Χρηματιστήριο Αθηνών

Κυριακή των Βαΐων

Ο Θεός αγάπη εστί - 24 προσευχές του Ιωάννη του Χρυσοστόμου

2ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΛΑΤΡΕΥΤΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Available Dates

  • 28 Απρ 2024

Πρώτη παρουσίαση • Ανάθεση της ΕΛΣ

Στις 22.00

FLM_LOGOS_GR.jpg

 

Ένα μουσικό, προσευχητικό έργο βασισμένο σε 24 φράσεις, 24 προσευχές του Ιωάννου του Χρυσοστόμου και αποσπάσματα από τις σκέψεις περί προσευχής του σύγχρονού μας Αγίου Πορφυρίου σε μουσική Τάση Χριστογιαννόπουλου.

Η προσευχή είναι τρόπος ύπαρξης, τρόπος σύνδεσης και επικοινωνίας του ανθρώπου με τον Θεό αλλά και με τους άλλους ανθρώπους. Το ίδιο και η τέχνη, ο λόγος και η μουσική. Είναι σαν την ανάσα χωρίς την οποία ο άνθρωπος δεν ζει. Οι μέρες της Μεγάλης Εβδομάδας στέκουν σαν να είναι ανάμεσα σε γη και ουρανό και φαντάζουν ο ιδανικός χρόνος σύζευξης, ο βαθύτερος και τραγικότερος χρόνος προσευχής, ο καιρός της θεϊκής θυσίας.  Οκτώ άνθρωποι, επτά μουσικοί και μία ηθοποιός συναντώνται, σχετίζονται εν Τριάδι.  Προσφέρουν και προσφέρονται. Οκτώ νότες, οκτώ ήχοι πολλαπλασιάζονται με την τριάδα και γίνονται ένα σώμα, ένα αλφάβητο που σαρκώνει τα βαθιάς γλυκύτητας λόγια του Ιωάννη Χρυσοστόμου. Ο Ιεράρχης της Εκκλησίας μέσα στον πλούτο των έργων του μας προτείνει και 24 μικρές προσευχητικές φράσεις, 24 στιγμές, 24 ευκαιρίες αγάπης, 24 δυνατότητες γνωριμίας σχέσης και ολοκλήρωσης.  Η Εκκλησία είναι σώμα Χριστού, είναι σωτηρία και ολοκλήρωση του ανθρώπου ο οποίος μόνος και αποκομμένος δεν μπορεί να αποφύγει τη φθορά, δεν μπορεί ουσιαστικά να ζήσει. Η Εκκλησία τον καλεί στην Αγάπη, στην αλήθεια της ύπαρξης, στη σχέση με τον Θεό.  Η Εθνική Λυρική Σκηνή με την πρωτοβουλία και την φροντίδα για αυτό το φεστιβάλ, αυτή τη γιορτή, μας καλεί όλους, καλλιτέχνες και κοινό, να κοινωνήσουμε σε ανθρώπινο επίπεδο αυτή την αγάπη, να συμμετάσχουμε, να δοκιμάσουμε αυτήν την σχέση, αυτήν την προσευχή, με την μουσική και τον λόγο, με την αγάπη του Θεού μες την αγάπη του Θεού. Ευχαριστούμε πολύ. - Τάσης Χριστογιαννόπουλος

 

 

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα

Τάσης Χριστογιαννόπουλος

Βαρύτονος, γεννήθηκε στον Πειραιά. Από το 1989 πρωταγωνιστεί σε παραγωγές της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, ενώ εμφανίζεται στα σημαντικότερα θέατρα παγκοσμίως. Το ρεπερτόριό του περιλαμβάνει πρωταγωνιστικούς ρόλους σε έργα όπως Ο κουρέας της Σεβίλλης, Μάκβεθ, Ντον Τζοβάννι, Ντον Κάρλος, Τραβιάτα, Ο μαγικός αυλός, Ευγένιος Ονιέγκιν, Φάουστ, Άμλετ, Ένας χορός μεταμφιεσμένων, Φάλσταφ, Ο τροβαδούρος, Σιμόν Μποκκανέγκρα, Βότσεκ. Εκτός από ηχογραφήσεις οπερατικών έργων (Ταμερλάνος, Τραβιάτα, Φάλσταφ, Περσέας, Φαίδρα, To ασημένιο καμπανάκι κ.ά.) και τραγούδια Γάλλων συνθετών (Σαιν-Σανς, Νταβίντ, Αν, Γκουνό, Γκοντάρ κ.ά.), έχει ηχογραφήσει έργα Ελλήνων συνθετών (Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, Μαμαγκάκη, Κουρουπού, Μικρούτσικου, Μαρκόπουλου κ.ά.). Παράλληλα συνθέτει μουσική. Στα έργα του περιλαμβάνονται τα μιούζικαλ Χριστουγεννιάτικη ιστορία, Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας μικρός πρίγκιπας, τα μπαλέτα On the Road, Labyrinth, οι κύκλοι τραγουδιών E.E.Cummings, Thomas Moore, τα οποία έχουν παρουσιαστεί σε Ελλάδα και εξωτερικό. Τιμήθηκε από τη γαλλική Ακαδημία Σαρλ Κρο ως «Καλύτερος ερμηνευτής γαλλικών τραγουδιών», ενώ από φέτος είναι Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Θεάτρου Ολύμπια.

 

Polis Ensemble

Ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 2011 (αρχικά ως Ορχήστρα Ανατολικής Μουσικής «Πόλις») στην Αθήνα. Η λέξη «πόλις» προσπαθεί να φωτογραφίσει τις πόλεις της Ανατολικής Μεσογείου, η παράδοση της οποίας ποτέ δεν έπαψε να εμπνέει τα μέλη του μουσικού συνόλου. Από τους πρώτους μήνες του 2012 μέχρι σήμερα, το σεξτέτο έχει εμφανιστεί σε σημαντικές αίθουσες συναυλιών και έχει συμπράξει με σπουδαίους συνθέτες, σολίστες, τραγουδιστές, ηθοποιούς, την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ και διάφορα χορωδιακά σύνολα. Tο 2021, συμμετείχε στο πολύπλευρο πρόγραμμα δράσεων με τίτλο «200 χρόνια δημοτικό τραγούδι», τη γενική επιμέλεια του οποίου είχε ο διεθνούς φήμης συνθέτης και μαέστρος, Σταύρος Ξαρχάκος.

 

Οι εκδηλώσεις στο Παλαιό Χρηματιστήριο πραγματοποιούνται σε συνεργασία με το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης

LOGO_MIET_NBG-01.jpg