Η τελευταία πράξη είναι πάντοτε αιματοβαμμένη, μα και πάντοτε θεσπέσια!
Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός
Η τελευταία πράξη είναι πάντοτε αιματοβαμμένη, μα και πάντοτε θεσπέσια!

Κυριακή των Βαΐων - 2ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΛΑΤΡΕΥΤΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Κυριακή των Βαΐων, 28 Απριλίου 2024
Δημιουργική Ομάδα

Είσοδος ελεύθερη χωρίς προκρατήσεις, με σειρά προτεραιότητας.

 

Συντελεστές – Ερμηνευτές

Άννα Στυλιανάκη υψίφωνος
Μαρισία Παπαλεξίου μεσόφωνος
Γιάννης Καλύβας τενόρος
Τάσος Αποστόλου
βαθύφωνος

Δημήτρης Γιάκας μουσική επιμέλεια, πιάνο

Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός

Κυριακή των Βαΐων

Η τελευταία πράξη είναι πάντοτε αιματοβαμμένη, μα και πάντοτε θεσπέσια!

2ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΛΑΤΡΕΥΤΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Available Dates

  • 28 Απρ 2024

Στις 21.00

FLM_LOGOS_GR.jpg

 

Ένα πρόγραμμα με έργα που αντλούν το θέμα τους από την Παλαιά και την Καινή Διαθήκη, τα οποία σχετίζονται με τα Άγια Πάθη του Χριστού, τη θρησκευτική λατρεία ανά τους αιώνες και με την ενατένιση του Θείου. Θα ακουστούν άριες που εκφράζουν έντονα το θρησκευτικό συναίσθημα των ηρώων από όπερες των Μότσαρτ, Μασνέ, Χούμπερντινκ , Μάγερμπερ, Πουλένκ κ.ά.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Αλεσσάντρο Στραντέλλα (1643-1682)
Pietà, Signore…
Σολίστ Γιάννης Καλύβας

Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ (1756-1791)
Oh cielo clemente! Il figlio è innocente…
Από την όπερα Ιδομενέας
Σολίστ Γιάννης Καλύβας

Ζυλ Μασνέ (1842-1912)
O bien-aimé…
από το ορατόριο Μαρία Μαγδαληνή
Σολίστ Μαρισία Παπαλεξίου

Γεώργιος Σκλάβος (1888-1976)
Κύριε τα κρίματά μου, ξέρω, είναι πολλά…
Από την όπερα Κασσιανή
Σολίστ Άννα Στυλιανάκη

Ζυλ Μασνέ
Astres étincelants…
Από την όπερα Ηρωδιάς
Σολίστ Τάσος Αποστόλου

Έγκελμπερτ Χούμπερντινκ (1854-1921)
Abends, will ich schlafen gehn…
Από την όπερα Χαίνζελ και Γκρέτελ
Σολίστ Άννα Στυλιανάκη, Μαρισία Παπαλεξίου

Χοσέ Σερράνο (1873-1941)
La roca fría del Calvario…
από τη θαρθουέλα Η τεθλιμμένη
Σολίστ Γιάννης Καλύβας

Τζοακκίνο Ροσσίνι (1792-1868)
Dal tuo stellato soglio…
από την όπερα O Μωυσής στην Αίγυπτο
Σολίστ Άννα Στυλιανάκη, Μαρισία Παπαλεξίου, Γιάννης Καλύβας, Τάσος Αποστόλου

Φρανσίς Πουλένκ ( 1899-1963)
Au jardin des Oliviers… mes filles, j’ai désiré de tout mon cœur vous sauver ….
Από την όπερα Διάλογοι Καρμηλιτισσών
Σολίστ Άννα Στυλιανάκη

Τζάκομο Μάγερμπερ (1791-1864)
Éternel, dieu sauveur….
Από την όπερα Ο προφήτης
Σολίστ Γιάννης Καλύβας

Ζυλ Μασνέ
J’ai souvent contemplé ton astre…
Από την όπερα Ηρωδιάς
Σολίστ Μαρισία Παπαλεξίου, Τάσος Αποστόλου

Οττορίνο Ρεσπίγκι (1879-1936)
Che faremo, anima mia?...
Από την όπερα Μαρία η Αιγυπτία
Σολίστ Άννα Στυλιανάκη

Αρτύρ Ονεγκέρ (1892-1955)
Seigneur, Dieu de mes pères…
Από την όπερα Ιουδίθ
Σολίστ Μαρισία Παπαλεξίου

Παύλος Καρρέρ (1829-1896)
O signor, dal trono eccelso …
Από την όπερα Φροσύνη
Σολίστ Τάσος Αποστόλου

Μποχούσλαβ Μάρτινου (1890-1959)
In the name of Christ, give us a piece of bread…
Από την όπερα Το ελληνικόν πάθος
Σολίστ Άννα Στυλιανάκη, Μαρισία Παπαλεξίου, Γιάννης Καλύβας, Τάσος Αποστόλου

 

 

ΣΥΝΤΟΜΑ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑ 

Τάσος Αποστόλου

Βαθύφωνος, σπούδασε τραγούδι στην Αθήνα με τον Φραγκίσκο Βουτσίνο και στο Μιλάνο με τους Μαρία-Λουίζα Τσόνι και Ρομπέρτο Νέγκρι (υποτροφία Iδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης). Είναι απόφοιτος του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών της Νομικής Σχολής Αθηνών και της Σχολής Δραματικής Τέχνης Βεάκη, ενώ παρακολούθησε για τρία χρόνια μαθήματα υποκριτικής και σκηνοθεσίας με τον Λούκα Ρονκόνι στο Πίκκολο Τεάτρο του Μιλάνου. Έχει τραγουδήσει, μεταξύ άλλων, σε ΕΛΣ, Όπερα Θεσσαλονίκης, ΜΜΑ, ΜΜΘ, Ωδείο Ηρώδου Αττικού, Επίδαυρο, σε ΟΗΕ και Λίνκολν Σέντερ στη Νέα Υόρκη, καθώς επίσης σε Ιταλία, Γερμανία, Κατάρ, Ελβετία, Βοστώνη, Αίγυπτο, Κύπρο και αλλού. Έχει συνεργαστεί με όλες τις μεγάλες ελληνικές ορχήστρες (ΚΟΑ, ΚΟΘ, ΕΣΣΜ, Ορχήστρα των Χρωμάτων, Κρατική Ορχήστρα Κύπρου, ΟΔΑ, ΕΡΤ κ.ά.). Έχει μετάσχει σε συναυλίες, πρώτες εκτελέσεις και ηχογραφήσεις σημαντικών Ελλήνων συνθετών. Έχει πρωταγωνιστήσει σε αρχαίο και σύγχρονο ρεπερτόριο με Εθνικό Θέατρο, Θέατρο Τέχνης, Θέατρο Αμόρε κ.ά., σε Επίδαυρο, Ωδείο Ηρώδου Αττικού κ.α., και σε ταινίες των Θόδωρου Αγγελόπουλου, Μαρίας Ηλιού και άλλων.

 

Γιάννης Καλύβας

Τενόρος, σπούδασε στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ (ΕΚΠΑ), καθώς επίσης πιάνο και μονωδία στο Αττικό Ωδείο. Συνέχισε σπουδές σε Ακαδημία Μουσικής Βύρτσμπουργκ και Ακαδημία Μουσικής και Θεάτρου Μονάχου, ενώ υπήρξε υπότροφος της «Ένωσης Ρίχαρντ Βάγκνερ Βύρτσμπουργκ» και του Σωματείου «Υποτροφίες Μαρία Κάλλας». Έχει ερμηνεύσει Ντον Οττάβιο (Ντον Τζοβάννι), Μπελμόντε (H αρπαγή από το σεράι), Ορόντε (Αλτσίνα), Άντονυ (Σουήνυ Τοντ), Τόνυ (West Side Story), Ταμίνο (Ο μαγικός αυλός, Φεστιβάλ Αιξ αν Προβάνς), Έναν «Απίστευτο» (Αντρέα Σενιέ), Γκόρο (Μαντάμα Μπαττερφλάι), Ροντρίγκο (Οθέλλος), Γκαστόνε (Ριγολέττος), Σπολέττα (Τόσκα), Ντανίλο και Καμίγ ντε Ροσιγιόν (Η εύθυμη χήρα), Μουχτάρ (Η κυρά Φροσύνη), Αρτούρο (Λουτσία ντι Λαμμερμούρ), Αμπντάλλο (Ναμπούκκο), Νίκο (Η κερένια κούκλα). Έχει συνεργαστεί με τον Γιώργο Κουρουπό στα έργα Οι δραπέτες της σκακιέρας και Ελπίς πατρίδος, καθώς και με αρχιμουσικούς όπως οι Πάολο Καρινιάνι, Μπρούνο Βάιλ, Φιλίπ Ωγκέν, Λουκάς Καρυτινός, Μίλτος Λογιάδης, Γιώργος Πέτρου. Από το 2018 αποτελεί σταθερό μέλος του ΜεĪZοΝ Ensemble.

 

Μαρισία Παπαλεξίου

Μεσόφωνος, σπούδασε νομική και κλασικό τραγούδι στο Ωδείο Αθηνών (τάξη Κικής Μορφωνιού και Κώστα Πασχάλη, δίπλωμα με άριστα παμψηφεί και πρώτο βραβείο). Συνέχισε σπουδές σε Παρίσι και Ντύσσελντορφ με τη μεσόφωνο Τζέιν Χένσελ. Διετέλεσε μέλος της Χορωδίας της ΕΛΣ (2000-2003). Ως σολίστ έχει συμμετάσχει σε έργα όπως Η γυναίκα χωρίς σκιά (ΜΜΑ), Μαντάμα Μπαττερφλάι (ΕΛΣ, ΜΜΘ), Τραβιάτα (Όπερα Θεσσαλονίκης), Κάρμεν (Φεστιβάλ Νίκαιας, ΜΜΘ), Η κόρη της καταιγίδος, Διδώ και Αινείας, Η ωραία Ελένη, καθώς και σε συναυλίες με έργα νέων Ελλήνων συνθετών. Έχει συμπράξει με ΚΟΑ, ΚΟΘ, Καμεράτα, Συμφωνική Ορχήστρα ΕΡΤ, Δημοτική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών. Τραγούδησε σε παγκόσμια πρώτη τον ομώνυμο ρόλο στην όπερα Τίγκρα του Σπύρου Σαμάρα (ΜΜΑ), στις όπερες Ο Ορφέας στον Άδη (εναρκτήρια παραγωγή Δημοτικού Μουσικού Θεάτρου Ολύμπια «Μαρία Κάλλας»), Ηλέκτρα του Ρίχαρντ Στράους (εναρκτήρια παραγωγή ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ), ενώ πρωταγωνίστησε στο έργο του Άλκη Μπαλτά Φρικαντέλα, η μάγισσα που μισούσε τα κάλαντα.

 

Άννα Στυλιανάκη

Υψίφωνος, σπούδασε μονωδία και μελοδραματική στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης (δίπλωμα, τάξη Κ. Καρατζά). Συνέχισε μεταπτυχιακές σπουδές στη Μουσική Ακαδημία Μονάχου με τη Δ. Ευαγγελάτου, ενώ ειδικεύτηκε στο τραγούδι (Lied) με τον Χ. Ντώυτς. Απέσπασε υποτροφία από το Σωματείο «Μαρία Κάλλας» (2009) και τη Διεθνή Ένωση Ρίχαρντ Βάγκνερ (Μόναχο). Έχει ερμηνεύσει Βερονίκη (Ο θαυματουργός γιατρός), Μιμή (Μποέμ), Φιορντιλίτζι (Έτσι κάνουν όλες), Κόμησσα Αλμαβίβα (Οι γάμοι του Φίγκαρο), Ντόννα Άννα (Ντον Τζοβάννι, «Όπερα της βαλίτσας»), Τζέσσυ (Μικρό Μαχαγκόννυ), Βιβίκα (O βαφτιστικός), Μικαέλα (Κάρμεν), Αρμίντα (H ψευτοπεριβολάρισσα), Σάρα (Μαριάνθη του Καρρέρ), Ανθούλα (Περουζέ), Μαρία / Αμέλια (Σιμόν Μποκκανέγκρα), Ντόλλυ (Η πριγκίπισσα της Σάσσωνος), Ροζαλίντα (Η νυχτερίδα). Συμμετείχε στην πρώτη παρουσίαση έργων των Σ. Αλτάν, Α. Ελκάνα, Γ. Κουμεντάκη στο Μόναχο («Οδύσσεια», 2013), καθώς και στην πρώτη εκτέλεση του έργου Σατυρικόν του Δ. Παπαδημητρίου (Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, 2014). Απέσπασε έπαινο στον διαγωνισμό Grand Prix Maria Callas (2014) και τρίτο βραβείο στον Διεθνή διαγωνισμό «Μαρία Κράγια» (2015).

 

Δημήτρης Γιάκας

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Έλαβε δίπλωμα πιάνου από το Εθνικό Ωδείο (τάξη Μυρτώς Μαυρίκου). Συνέχισε μουσικές σπουδές στην École Normale de Musique του Παρισιού, ειδικότερα στο πιάνο, στη μουσική δωματίου και στη μουσική προετοιμασία όπερας. Κατόπιν άρχισε να μελετά συνοδεία τραγουδιού πλάι στον Ντάλτον Μπόλντουιν. Από το 1982 έως το 1991 εργάστηκε ως πιανίστας-μουσικός εκγυμναστής στην Όπερα του Παρισιού, καθώς και στην Όπερα της Λυών, μετά από πρόσκληση του μουσικού διευθυντή της, Κεντ Ναγκάνο. Παράλληλα, πραγματοποιούσε εμφανίσεις συνοδεύοντας τραγουδιστές στο πιάνο στο Παρίσι, καθώς επίσης και σε πολλές άλλες πόλεις και φεστιβάλ της Γαλλίας. Από το 1990 εγκαταστάθηκε πάλι στην Αθήνα, όπου ξεκίνησε τακτική συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή και το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Συνοδεύει τακτικά Έλληνες και ξένους τραγουδιστές σε συναυλίες σε Ελλάδα και εξωτερικό.