Από το Ω του Χρόνου στο Α της Αιωνιότητας
Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή (αμφιθέατρο)
Από το Ω του Χρόνου στο Α της Αιωνιότητας

Κυριακή των Βαΐων - 2ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΛΑΤΡΕΥΤΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Κυριακή των Βαΐων, 28 Απριλίου 2024
Δημιουργική Ομάδα

Είσοδος ελεύθερη χωρίς προκρατήσεις, με σειρά προτεραιότητας.

 

Ερμηνευτές

Μιχαήλ Κολοκοτρώνης (Ορχήστρα ΕΛΣ) βιολί
Ενκέλα Κοκολάνη (ΚΟΑ) βιόλα
Μυρτώ Ταλακούδη (ΚΟΘ) βιολοντσέλο
Νεκτάρια Παναγιωτοπούλου αφήγηση

 

Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή (αμφιθέατρο)

Κυριακή των Βαΐων

Από το Ω του Χρόνου στο Α της Αιωνιότητας

2ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΛΑΤΡΕΥΤΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Available Dates

  • 28 Απρ 2024

Συναυλία

Στις 19.00

FLM_LOGOS_GR.jpg

 

Τρεις Κορυφαίοι μουσικοί από τις τρεις κρατικές ορχήστρες της Ελλάδας (Ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης) ερμηνεύουν τρία από τα αριστουργηματικά Έξι αργά μέρη και τρίφωνες φούγκες που περιλαμβάνονται στον κατάλογο έργων του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ. Οι δύο πρώτες φούγκες αποτελούν μεταγραφές από το Καλώς συγκερασμένο κλειδοκύμβαλο του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ και, η τελευταία, από το έργο Οκτώ φούγκες του Βίλχελμ Φρήντεμαν Μπαχ, πρεσβύτερου γιου του Γιόχαν Σεμπάστιαν. Οι αργές εισαγωγές που προηγούνται της καθεμιάς από τις φούγκες αποδίδονται στον ίδιο τον Μότσαρτ. Ανάμεσα από τα τρία μουσικά έργα, η ηθοποιός Νεκτάρια Παναγιωτοπούλου διαβάζει αναστάσιμα κείμενα αγίων της χριστιανικής εκκλησίας που υμνολόγησαν, δοξολόγησαν και, κυρίως, βίωσαν την υπέρτατη εορτή της Ανάστασης, καθώς και σύντομες στοχαστικές επεκτάσεις του λόγου τους.

 

 

Πρόγραμμα

Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ (1756-1791) (αποδ.)
Έξι αργά μέρη και τρίφωνες φούγκες [Sechs langsame Sätze und dreistimmige Fugen], KV 404a
Αρ. 1 σε ρε ελάσσονα
— Adagio
— Φούγκα (μεταγραφή από: Γ. Σ. Μπαχ, Το καλοσυγκερασμένο πληκτροφόρο [Das wohltemperierte Klavier], πρώτο βιβλίο [1722], Φούγκα σε μι ύφεση ελάσσονα, BWV 853)

Απόστολος Παύλος
Α΄ Επιστολή προς Κορινθίους, κεφ. ιε΄, στιχ. 3-55
«Στον πιο μικρό ύμνο, η πιο μεγάλη έμπνευση»

Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ (αποδ.)
Έξι αργά μέρη και τρίφωνες φούγκες
Αρ. 2 σε σολ ελάσσονα
— Adagio
— Φούγκα (μεταγραφή από: Γ. Σ. Μπαχ, Το καλοσυγκερασμένο πληκτροφόρο [Das wohltemperierte Klavier], δεύτερο βιβλίο [περ. 1740], Φούγκα σε φα δίεση ελάσσονα, BWV 883)

Άγιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης
«Στη γιγαντομαχία θανάτου και ζωής, ο αδιαφιλονίκητος θριαμβευτής»

Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ (αποδ.)
Έξι αργά μέρη και τρίφωνες φούγκες
Αρ. 6 σε φα ελάσσονα
— Adagio
— Φούγκα (μεταγραφή από: Β. Φ. Μπαχ, Οκτώ φούγκες [περ. 1774-78], Φούγκα αρ. 8 σε φα ελάσσονα, BR-WFB Α 88, Fk 31)

 

 

 

ΣΥΝΤΟΜΑ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑ

Κολοκοτρώνης Μιχαήλ
Σπούδασε βιολί στο Ωδείο Αθηνών με τον Παντελή Δεσποτίδη. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του κέρδισε το ασημένιο μετάλλιο στο διαγωνισμό Νέα Ταλέντα Φίλωνος στον Πειραιά. Έχει εμφανιστεί στο κοινό ως σολίστ με την Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων, τη Συμφωνική Ορχήστρα της Λάρισας, την Ορχήστρα Δωματίου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και με διάφορα σύνολα μουσικής δωματίου. Είναι απόφοιτος του τμήματος Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και είναι Κορυφαίος Β’ της Ορχήστρας της Λυρικής Σκηνής.

 

Ενκέλα Κοκολάνη
Ξεκίνησε μαθήματα βιολιού σε ηλικία έξι ετών στο Μουσικό Σχολείο Αργυροκάστρου, συνεχίζοντας αργότερα με μαθήματα βιόλας. Το 1996 αποφοίτησε από την Ακαδημία Καλών Τεχνών Τιράνων, από την τάξη των καθηγητών Γκέργκι Πεκμέζι και Άρμπεν Λόζι. Κατά τις θερινές περιόδους 1995 και 1996 διετέλεσε μέλος της Ορχήστρας Νέων της Μεσογείου, με έδρα την Αίξ-αν-Προβάνς στη Γαλλία. Από το Σεπτέμβριο του 1996 συμμετείχε ως έκτακτο μέλος της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών ενώ από το 2001 είναι μόνιμο μέλος της στις βιόλες. Συνεργάστηκε με ορχήστρες όπως η Ορχήστρα της Λυρικής Σκηνής και η Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων, όπου διετέλεσε και Κορυφαία Α' στις βιόλες για ένα έτος. Έλαβε μέρος σε σεμινάρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με τους καθηγητές Μπρούνο Πασκέ, Ράινερ Μουγκ και Γκριγκόρι Zίσλιν. Εμφανίστηκε ως σολίστ με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και με την Ορχήστρα Intrarti. Συμμετείχε σε σύνολα μουσικής δωματίου όπως το Ensemble Modern, το Kyklos Ensemble, το Κουαρτέτο Εγχόρδων Intermezzo και άλλα. Έχει συμμετάσχει στα Φεστιβάλ Σύρου, Παξών και Νιρέγκχαζα (Ουγγαρία).Το 2013 ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Γκρατς της Αυστρίας, στην τάξη του καθηγητή Κρίστιαν Ώυλερ. Από το 2016 είναι Κορυφαία Β' στην Κρατική Ορχήστρα Αθηνών.

 

Μυρτώ Ταλακούδη
Απέκτησε δίπλωμα βιολοντσέλου με τη διδασκαλία του Μανόλη Καζαμπάκα και ξεκίνησε τις ανώτερες σπουδές της με υποτροφία του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών στην Ανώτατη Σχολή Μουσικής του Φράιμπουργκ της Γερμανίας, στις τάξεις του Κρίστοφ Χένκελ και της Αντριάνα Κοντίνο. Συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στη Σχολή Μουσικής Τζέικομπς του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα (ΗΠΑ), στην τάξη του διακεκριμένου καθηγητή και σολίστ Γιάνος Στάρκερ, με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών και Υποτροφία για Βιολονσέλο Έβα Χάινιτς. Eίναι κάτοχος μεταπτυχιακού με ειδίκευση στη μουσική δωματίου του τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, όπου σπούδασε με τον καθηγητή Δημήτρη Πάτρα. Διετέλεσε μέλος της Ορχήστρας Νέων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUYO), της Καμεράτα – Armonia Atenea, είχε τη θέση Α΄ Kορυφαίας στην Ορχήστρα της ΕΛΣ και εργάστηκε επί σειρά ετών στην Όπερα του Κέμνιτς (Φιλαρμονική Ρόμπερτ Σούμαν) και τη Νέα Φιλαρμονική Βεστφαλίας στη Γερμανία. Είναι μόνιμο μέλος της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης.