Το ηλιοβασίλεμα
Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή
Το ηλιοβασίλεμα

Κυριακή των Βαΐων - 2ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΛΑΤΡΕΥΤΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Κυριακή των Βαΐων, 28 Απριλίου 2024
Δημιουργική Ομάδα

Είσοδος ελεύθερη χωρίς προκρατήσεις, με σειρά προτεραιότητας.

 

Μουσική του Οττορίνο Ρεσπίγκι και στίχοι του Πέρσυ Μπυς Σέλλεϋ

Πρόγραμμα

Οττορίνο Ρεσπίγκι (1879-1936)
Το ηλιοβασίλεμα [Il tramonto, 1914]
Λυρικό ποιηματάκι για μεσόφωνο και κουαρτέτο εγχόρδων
Στίχοι: Πέρσυ Μπυς Σέλλεϋ (ιταλ. απόδ. Ρομπέρτο Ασκόλι)

 

Συντελεστές – Ερμηνευτές

Επιμέλεια: Λένια Ζαφειροπούλου
Σύνθεση κειμένου: Χρήστος Σακελλαρίδης

Λένια Ζαφειροπούλου μεσόφωνος
Χρήστος Σακελλαρίδης απαγγελία

Κουαρτέτο Αθηνών
Απόλλων Γραμματικόπουλος βιολί Ι
Παναγιώτης Τζιώτης βιολί ΙΙ
Αγγέλα Γιαννάκη βιόλα
Ισίδωρος Σιδέρης βιολοντσέλο

Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή

Κυριακή των Βαΐων

Το ηλιοβασίλεμα

2ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΛΑΤΡΕΥΤΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Available Dates

  • 28 Απρ 2024

Μουσική περφόρμανς

Στις 18.30 (3ος όροφος) & 21.00 (αμφιθέατρο)

FLM_LOGOS_GR.jpg

 

Η μεσόφωνος και ποιήτρια Λένια Ζαφειροπούλου και ο ποιητής Χρήστος Σακελλαρίδης συνεργάζονται για μια μουσική περφόρμανς που συνδυάζει το έργο του Ιταλού Οττορίνο Ρεσπίγκι Το ηλιοβασίλεμα για φωνή και κουαρτέτο εγχόρδων, βασισμένο στο ομώνυμο ποίημα του Πέρσυ Σέλλεϋ, με μεταφρασμένα αποσπάσματα από διαφορετικά ποιήματα του ρομαντικού Άγγλου ποιητή. Μέσα στους μελωδικούς στίχους του Σέλλεϋ και στο κύριο μουσικό θέμα του Ρεσπίγκι, που μοιάζει με νανούρισμα, ανιχνεύουμε το κατεξοχήν πασχαλινό μοτίβο του θανάτου ως ύπνου. Όχι μόνο στα Κατά Ματθαίον Πάθη του Μπαχ, που κλείνουν με μια καληνύχτα προς τον κοιμώμενο Ιησού, αλλά και στην ανατολική ποίηση της Μεγάλης Εβδομάδας συναντάμε τα μοτίβα του φυσίζωου ύπνου: τον νοητό ήλιο που δύει στον τάφο για να ανατείλει λαμπρότερος σε τρεις μέρες, τον κοιμώμενο Θεό που θα εγείρει τη ζωή από τον ύπνο, τον Ιησού ως κοιμώμενο λέοντα που κανείς δεν τολμά να ξυπνήσει, παρά όλοι περιμένουν να σηκωθεί αυτεξουσίως. Έτσι, η περφόρμανς των Ζαφειροπούλου – Σακελλαρίδη ακολουθεί κι αυτή τη δύση του ήλιου που αναπαύεται. Στην τραγική ιστορία του ζεύγους του Σέλλεϋ και του Ρεσπίγκι διακρίνεται μια υψιπετής μακαβριότητα αλλά και καρτερία απέναντι στη θνητότητα της ανθρώπινης ύπαρξης. Πριν την ελπίδα της ανάστασης, υπάρχει η δρώσα οδύνη για τον –έστω πρόσκαιρο– θάνατο του φωτός.

 

 

Σύντομα βιογραφικά σημειώματα

Χρήστος Σακελλαρίδης

Δίγλωσσος ποιητής, μεταφραστής και εκπαιδευτικός. Γεννήθηκε στο Λονδίνο και μεγάλωσε στο Ρέθυμνο. Ποιήματα και μεταφράσεις του έχουν δημοσιευθεί σε έντυπα και στο διαδίκτυο, στη Μεγάλη Βρετανία, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ιρλανδία, τον Καναδά και το Χονγκ Κονγκ. Η πρώτη του ποιητική συλλογή, Φύρα, κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Σαιξπηρικόν και συμπεριλήφθηκε στον μακρύ κατάλογο των βραβείων του περιοδικού Χάρτης του 2023. Συμμετέχει τακτικά ως αναγνώστης και περφόρμερ σε ποιητικές εκδηλώσεις και στο ραδιόφωνο και συντονίζει ποιητικά εργαστήρια σε σχολεία και φεστιβάλ. Είναι ιδρυτικό μέλος του πολιτιστικού συλλόγου Inis και τον ενδιαφέρουν τα σημεία διασταύρωσης μεταξύ της ποίησης, της τέχνης του ήχου, της φολκ και της κλασικής μουσικής. 

 

Λένια Ζαφειροπούλου

Σπούδασε τραγούδι, πιάνο και όπερα στην Ανωτάτη Σχολή Μουσικής της Στουτγάρδης, στη Μουσική Σχολή Γκύλντχωλ και στο Εθνικό Στούντιο Όπερας του Λονδίνου. Έχει πάρει υποτροφίες από τα ιδρύματα Μαρία Κάλλας, Ωνάση και Βασιλικής Όπερας του Λονδίνου. Έχει συμμετάσχει σε παραγωγές της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, του Φεστιβάλ Μπαρόκ Όπερας του Μπάυρωυτ, του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, έχει συνεργαστεί με ορχήστρες σε Ηνωμένο Βασίλειο, Ελλάδα, Βουλγαρία και Κύπρο και έχει δώσει ρεσιτάλ σε Λονδίνο, Παρίσι, Λυών, Βερολίνο, Αμβούργο και Βαρκελώνη. Έχει εκδώσει τα βιβλία: Paternoster Square (Πόλις 2012, Βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα περιοδικού Αναγνώστης) Σκληρό να σκοντάφτεις σε πέτρες (Πατάκης 2016, βραβείο ποίησης Γυναίκα της Χρονιάς), Αίθουσα των Χαμένων Βημάτων (Πόλις 2019, βραβείο Ιδρύματος Λασκαρίδη). Ποιήματά της έχουν μεταφραστεί στα Αγγλικά, Γερμανικά, Ιταλικά και Φινλανδικά. Ο προσωπικός της δίσκος Sunless Loves κυκλοφορεί από την βρετανική εταιρεία First Hand Records.

 

Κουαρτέτο Εγχόρδων Αθηνών

Το Κουαρτέτο Εγχόρδων Αθηνών ιδρύθηκε το 2010 και αποτελείται από εξέχοντα μέλη της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών και της Ορχήστρας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, τους βιολονίστες Απόλλωνα Γραμματικόπουλο και Παναγιώτη Τζιώτη, την βιολίστα Αγγέλα Γιαννάκη και τον βιολοντσελίστα Ισίδωρο Σιδέρη. Έχει δώσει συναυλίες που έτυχαν πολύ καλής υποδοχής από το κοινό στις σημαντικότερες αίθουσες συναυλιών όπως Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός, Θέατρο Παλλάς, Ίδρυμα Θεοχαράκη, Ωδείο Αθηνών κ.ά. Έχει εμφανιστεί σε πολλές πόλεις της Ελλάδας ενώ σημαντική είναι επίσης η παρουσία του σε διακεκριμένα διεθνή φεστιβάλ, μεταξύ άλλων Σαντορίνης, Παξών, Κυκλάδων, Κουφονησίων, το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελόριζου, καθώς και τα Armonie della Sera και Φεστιβάλ Άλμπα στην Ιταλία. Συνεργάζεται συχνά με εξέχοντες Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες, το ρεπερτόριό του περιλαμβάνει τα σημαντικότερα έργα του ρεπερτορίου μουσικής δωματίου αλλά και έργα Ελλήνων και ξένων συνθετών που έχει παρουσιάσει σε Α΄ παγκόσμια εκτέλεση. Ιδιαίτερο βάρος δόθηκε στο κοινωνικό έργο του κουαρτέτου δίνοντας συναυλίες, σε συνεργασία με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, τη Γερμανική Πρεσβεία και το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, σε νοσοκομεία, κέντρα απεξάρτησης, φυλακές, ειδικά σχολεία, σχολεία υποβαθμισμένων περιοχών αλλά και απομακρυσμένες περιοχές της χώρας μας φέρνοντας κοντά στην κλασική μουσική συνανθρώπους μας των οποίων η πρόσβαση στους συναυλιακούς χώρους θα ήταν αλλιώς πολύ δύσκολη. Το Κουαρτέτο Εγχόρδων Αθηνών έχει βραβευθεί από το Διεθνές Σωματείο Πιάνου Τζίνα Μπαχάουερ για τις υψηλού επιπέδου ερμηνείες που προσφέρει.