Συναξάρι: Θεόφιλος, Χαλεπάς, Παπαδιαμάντης
Μουσείο Ακρόπολης (είσοδος, εξωτερικός χώρος)
Συναξάρι: Θεόφιλος, Χαλεπάς, Παπαδιαμάντης

Κυριακή των Βαΐων - 2ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΛΑΤΡΕΥΤΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Κυριακή των Βαΐων, 28 Απριλίου 2024
Δημιουργική Ομάδα

Είσοδος ελεύθερη χωρίς προκρατήσεις, με σειρά προτεραιότητας.

 

Σύλληψη, μουσική: Μάρθα Μαυροειδή
Στίχοι: Παντελής Μπουκάλας

 

Συντελεστές – Ερμηνευτές

Αργύρης Μπακιρτζής αφήγηση
Μάρθα Φριντζήλα τραγούδι
Τάσος Πούλιος κανονάκι, τραγούδι
Βαγγέλης Καρίπης κρουστά
Μανούσος Κλαπάκης κρουστά

Μουσικό σύνολο Σμάρι
Χάρης Λαμπράκης νέυ
Νίκος Παραουλάκης νέυ
Στρατής Ψαραδέλλης πολίτικη λύρα
Μάρθα Μαυροειδή λάφτα, τραγούδι
Γιώργος Ταμιωλάκης τσέλο
Γιώργος Βεντουρής κοντραμπάσο

Πρωταγωνιστές Παράστασης

Η Ροδιά – Χορωδία παραδοσιακής μουσικής

Μουσική διεύθυνση: Μάρθα Μαυροειδή

Μαρία Αγγελή, Δήμητρα Ανδριοπούλου, Ελπίδα Βάγια, Δανιήλ Βεργιάδης, Μυρτώ Βλάχου, Δημήτρης Βραβοσινός, Αγαβνή Γιακοπιάν, Αθανασία Γιαλίζη, Νικολέττα Δίγκα, Ίωνας Ευμορφόπουλος, Θεοφάνης Ζαφειρακόπουλος, Μαρία-Σοφία Κακουλάκη, Νάντια Κακουλάκη, Παντελής Καλαβρυτινός, Αικατερίνη Καντούρη, Γιώργος Κασιμάτης, Ελένη Κασιμάτη, Μάριος Κατσίκας, Βασιλική Κοκκάλα, Θεοδώρα Κοπελάκη, Δημήτρης Κοτσάκης, Μαρία Κούκου, Γεωργία Κουτσοκέρα, Σοφία Κτιστάκη, Βανέσα Κωνσταντινίδου, Άρης Λεονταρίτης, Ηλέκτρα Μαραγκάκη, Βασιλική Μηλιάδου, Έρικα Μήτρου, Στέφανος Μπαρζούκας, Ρούλα Μπίτζιου, Μάριος-Χρυσόστομος Μποζίκας, Φωτεινή Μπουφίδου, Ευτυχία Νάσκαρη, Μαρία Γιασεμή Νικήτα, Δημήτρης Ντάσιος, Ζωή Ξεσφίγγη, Nelly Ollivault, Γιώργος Ονησιφόρου, Τζώρτζια Παινέση, Αγγελική Παπαβασιλείου, Νικόλας Παπαηλίου, Μαρία Πάττα, Μαρία-Ευαγγελία Παυλόπουλου, Κωνσταντίνος Πετσάνης, Χρυσούλα Πορίχη, Ιωάννα Ρεβίθη, Δημήτρης Ρεντούμης, Κάλλια Σαλλή, Δέσποινα Σαραϊλίογλου, Κωνσταντίνος-Ιωάννης Σεβδαλής, Μαρία Σπηλιωτακάρα, Κυριακή Στειακάκη, Κατερίνα Τζιγκοτζίδου, Ευαγγελία Τσομάκα, Ιωάννα Χατζηκοκολάκη, Ευαγγελία Χατζητζάνου.

 

Μουσείο Ακρόπολης (είσοδος, εξωτερικός χώρος)

Κυριακή των Βαΐων

Συναξάρι: Θεόφιλος, Χαλεπάς, Παπαδιαμάντης

2ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΛΑΤΡΕΥΤΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Available Dates

  • 28 Απρ 2024

Πρώτη παρουσίαση • Ανάθεση της ΕΛΣ

Συναυλία

Στις 17.00 & 20.00

FLM_LOGOS_GR.jpg

 

Το έργο Συναξάρι: Θεόφιλος, Χαλεπάς, Παπαδιαμάντης αποτελείται από τρεις «αγιογραφίες» καλλιτεχνών που έμειναν στη συλλογική μνήμη όχι μόνο για το έργο τους αλλά και για τον τρόπο που οι ίδιοι έζησαν τη ζωή τους. Πρόκειται για τον Θεόφιλο Χατζημιχαήλ, τον πιο γνωστό λαϊκό ζωγράφο με καταγωγή από τη Λέσβο, τον σπουδαίο γλύπτη Γιαννούλη Χαλεπά από την Τήνο και τον «άγιο των ελληνικών γραμμάτων» Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη από τη Σκιάθο.

Τρία μουσικά και ποιητικά πορτραίτα σε κείμενα του Παντελή Μπουκάλα συνδιαλέγονται με παραδοσιακούς στίχους από τους τόπους καταγωγής των τριών καλλιτεχνών. Η σύλληψη και η μουσική σύνθεση είναι της Μάρθας Μαυροειδή.

 

 

Σύντομα βιογραφικά σημειώματα

Μάρθα Μαυροειδή

Αποφοίτησε από το Μουσικό Γυμνάσιο Παλλήνης. Σπούδασε μουσικολογία στην Αθήνα, εθνομουσικολογία στο Λονδίνο και το Λος Άντζελες, και σύγχρονη μουσική στο Άμστερνταμ. Με το κουαρτέτο της έχει περιοδεύσει σε Ευρώπη και Αμερική. Είναι μέλος του μουσικού σχήματος «Σμάρι» και του φωνητικού συνόλου «Γιασεμί». Έχει συνθέσει μουσική για  παραστάσεις χορού και θεάτρου, που έχουν παρουσιαστεί σε Εθνική Λυρική Σκηνή, Εθνικό Θέατρο, Φεστιβάλ Αθηνών, Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, Θέατρο της Νιμ, SIDance Seoul κ.α. Συντονίζει εργαστήρια πολυφωνικού τραγουδιού και διευθύνει τη Χορωδία παραδοσιακής μουσικής «Η ροδιά». Έχει εκδώσει πέντε προσωπικούς δίσκους και ένα βιβλίο με συνθέσεις για φωνητικό σύνολο.

Παντελής Μπουκάλας

Ο Παντελής Μπουκάλας γεννήθηκε το 1957 στο Λεσίνι του Μεσολογγίου. Έχει εκδώσει τα βιβλία ποίησης Αλγόρυθμος, Η εκδρομή της ευδοκίας, Ο μέσα πάνθηρας, Σήματα λυγρά, Ο μάντης, Οπόταν πλάτανος, Ρήματα (Κρατικό Βραβείο Ποίησης 2010), Μηλιά μου αμίλητη και Ο Χριστός στα χιόνια: Εφτά νύχτες στον κόσμο του Αντρέι Ταρκόφσκι, και τα θεατρικά Το μάγουλο της Παναγίας: Αυτοβιογραφική εικασία του Γεωργίου Καραϊσκάκη και Ο Πέτρος της Μάνης και το φάσμα των φατριών. Στη σειρά Πιάνω γραφή να γράψω… Δοκίμια για το δημοτικό τραγούδι έχει εκδώσει ήδη τέσσερις τόμους (ο πρώτος τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Δοκιμίου 2017). Έχει μεταφράσει τα ποιήματα της Σαπφώς, τον Επιτάφιο Αδώνιδος του Βίωνος του Σμυρναίου, τα ποιήματα του τόμου Επιτάφιος λόγος – Αρχαία ελληνικά επιτύμβια επιγράμματα και τα Συμποτικά επιγράμματα της Παλατινής Ανθολογίας. Επίσης τους Αχαρνείς, τις Θεσμοφοριάζουσες και τους Όρνιθες του Αριστοφάνη, την Ορέστεια του Αισχύλου, τις Τρωάδες, τον Κύκλωπα, την Ιφιγένεια την εν Αυλίδι και την Ελένη του Ευριπίδη, και το ειδύλλιο Κύκλωψ του Θεόκριτου. Είναι διδάκτορας της Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.