Ρεσιτάλ Ανίτας Ρατσβελισβίλι Ρεσιτάλ Ανίτας Ρατσβελισβίλι
Ρωμαϊκή Αγορά
Ρεσιτάλ Ανίτας Ρατσβελισβίλι
18 Ιουλίου
Δημιουργική Ομάδα

Μουσική διεύθυνση
Λουκάς Καρυτινός

Πρωταγωνιστές Παράστασης

Ερμηνεύει
Ανίτα Ρατσβελισβίλι

Με την ορχήστρα της ΕΛΣ

Ρωμαϊκή Αγορά
Όπερα

Ρεσιτάλ Ανίτας Ρατσβελισβίλι

Ώρα έναρξης: 20.30 | clock

 

Η εκδήλωση τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου

Η μεγάλη πρεμιέρα του προγράμματος του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού «Όλη η Ελλάδα, ένας Πολιτισμός», θα πραγματοποιηθεί στις 18 Ιουλίου 2020 στην Ρωμαϊκή Αγορά. Στον μαγικό αρχαιολογικό χώρο στη σκιά της Ακρόπολης, η Εθνική Λυρική Σκηνή θα παρουσιάσει ένα ρεσιτάλ με την κορυφαία μεσόφωνο της εποχής μας Ανίτα Ρατσβελισβίλι, σε μουσική διεύθυνση Λουκά Καρυτινού και με τη συμμετοχή της Ορχήστρας της ΕΛΣ. Η συναυλία αυτή, σηματοδοτεί από τη μια την επανεκκίνηση του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού, ενώ παράλληλα, μέσω αυτής, το ΥΠΠΟΑ και η ΕΛΣ θα τιμήσουν τους επικεφαλής των υγειονομικών μονάδων και κρατικών δομών, οι οποίοι με την ακούραστη εργασία και την αφοσίωσή τους κατάφεραν να κάνουν τη χώρα μας ένα θετικό παράδειγμα της αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης. Η σπάνια αυτή οπερατική εμπειρία, θα μεταδοθεί στα πέρατα του κόσμου, μέσω live streaming, από το nationalopera.gr & το digitalculture.gov.gr.

 

Η Ανίτα Ρατσβελισβίλι, στο πλαίσιο της στενής συνεργασίας της με την Εθνική Λυρική Σκηνή, αποδέχθηκε με χαρά την πρόταση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή της ΕΛΣ Γιώργου Κουμεντάκη να έρθει στην Αθήνα και να δώσει αφιλοκερδώς μια συναυλία που θα στείλει σε όλο τον κόσμο ένα μήνυμα για την επανεκκίνηση της τέχνης στην Ελλάδα, μετά την επιτυχημένη διαχείριση της κρίσης του κορονοϊού. Την Ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής θα διευθύνει -επίσης αφιλοκερδώς- ο Λουκάς Καρυτινός και το πρόγραμμα της συναυλίας θα περιλαμβάνει δημοφιλείς άριες από όπερες των Βέρντι, Τσιλέα, Γκουνό, Σαιν-Σανς.

Η Ανίτα Ρατσβελισβίλι είναι μια πραγματική σταρ της όπερας και κάθε εμφάνισή της αποτελεί σπουδαίο γεγονός που ξεπερνάει τα στενά οπερατικά όρια. Με μια παρουσία επιβλητική και δυναμική, με φωνή εντυπωσιακής ποιότητας και όγκου, με εξαιρετικά προσεκτικές επιλογές ρεπερτορίου, η Ρατσβελισβίλι ξεκίνησε από τη Γεωργία και σε λιγότερο από δέκα χρόνια κατέκτησε τα μεγαλύτερα λυρικά θέατρα και τα σπουδαιότερα φεστιβάλ όπερας του πλανήτη, λαμβάνοντας διθυραμβικές κριτικές από τα διεθνή ΜΜΕ και αποθεωτική αποδοχή από το κοινό της όπερας παγκοσμίως.  

Η πορεία της προς την καθιέρωση έχει κάτι μυθικό: Στα 25 της χρόνια, ενώ ήταν σπουδάστρια της Ακαδημίας της Σκάλας του Μιλάνου, πέρασε από ακρόαση για τον ρόλο της Μερθέδες στην Κάρμεν, παραγωγή που επρόκειτο να ανοίξει τη σεζόν 2009/10 στο κορυφαίο ιταλικό λυρικό θέατρο. Εντυπωσιασμένος από τη φωνή και την παρουσία της, ο αρχιμουσικός Ντάνιελ Μπάρενμποϊμ τής έδωσε αμέσως τον πρωταγωνιστικό ρόλο και μάλιστα με παρτενέρ τον Γιόνας Κάουφμαν. Το ντεμπούτο της στη Σκάλα προκάλεσε κύμα ενθουσιασμού στο ιταλικό κοινό, ενώ μέσω της τηλεοπτικής μετάδοσης της παραγωγής η Ανίτα έγινε σε ένα βράδυ περιζήτητη σε όλο τον κόσμο. Νέα Υόρκη, Παρίσι, Λονδίνο, Βιέννη, Βερολίνο, Άμστερνταμ, Μόναχο, Σικάγο, Σαν Φρανσίσκο, Τορόντο, Βερόνα, Ρώμη, Ζάλτσμπουργκ είναι μερικοί μόνο από τους σταθμούς της εντυπωσιακής της διαδρομής. Και αν ήταν η Κάρμεν που άνοιξε τον δρόμο, στη συνέχεια οι υψηλών απαιτήσεων βερντιανοί ρόλοι, αλλά και το ρωσικό ρεπερτόριο, την καθιέρωσαν στις πιο απαιτητικές σκηνές με τους κορυφαίους μαέστρους και σκηνοθέτες του πλανήτη.

Και αν ο Ρικκάρντο Μούτι τη χαρακτήρισε ως την «καλύτερη μέτζο του πλανήτη στις μέρες μας» σε άρθρο των New York Times με τίτλο «Μια νεαρή τραγουδίστρια συναρπάζει τον κόσμο της όπερας», ίσως ακόμα μεγαλύτερο παράσημο για την Ανίτα είναι η μοναδική επαφή της με το κοινό, το οποίο έχει εκτιμήσει όχι μόνο την καλλιτεχνική της ιδιοφυΐα, αλλά και τη σεμνότητα του χαρακτήρα της και τη μοναδική εμμονή της στη μελέτη και την ολοκληρωμένη ερμηνεία των ρόλων που αναλαμβάνει να ερμηνεύσει.

Στον περιορισμένο χώρο της Ρωμαϊκής Αγοράς θα τηρηθούν όλα τα πρωτόκολλα ασφάλειας και υγιεινής που έχουν τεθεί και οι ελάχιστες θέσεις των θεατών θα δοθούν τιμητικά στους επικεφαλής των υγειονομικών μονάδων και κρατικών δομών, οι οποίοι με την ακούραστη εργασία και την αφοσίωσή τους κατάφεραν να κάνουν τη χώρα μας ένα θετικό παράδειγμα της αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης.

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και η Εθνική Λυρική Σκηνή θα προσφέρουν δωρεάν την ζωντανή μετάδοση της συναυλίας, μέσω του nationalopera.gr, του digitalculture.gov.gr, του καναλιού της ΕΛΣ στο YouTube και της σελίδας της ΕΛΣ στο Facebook.

 

Η ζωντανή μετάδοση θα υλοποιηθεί με τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) [www.SNF.org] για την ενίσχυση της καλλιτεχνικής εξωστρέφειας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

 

POLITISMOSVODAFONE.jpg

Όλη η Ελλάδα­-ένας πολιτισμός

Η Εθνική Λυρική Σκηνή συμμετέχει στο νέο θεσμό "Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός" με 20 παραγωγές σε 70 αρχαιολογικούς χώρους, σε συνολικά 111 παρουσιάσεις

Έναν κύκλο εκδηλώσεων σε αρχαιολογικούς χώρους σε όλη την Ελλάδα παρουσιάζει το φετινό καλοκαίρι η Εθνική Λυρική Σκηνή. Ανταποκρινόμενη στην πρωτοβουλία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού να ενεργοποιήσει το δύσκολο αυτό καλοκαίρι τους αρχαιολογικούς χώρους ολόκληρης της χώρας, η Εθνική Λυρική Σκηνή συμμετέχει στο νέο θεσμό Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός με μια σειρά εκδηλώσεων που αναδεικνύει το πολυεπίπεδο καλλιτεχνικό της στίγμα, σε καλλιτεχνική διεύθυνση Γιώργου Κουμεντάκη.Η Εθνική Λυρική Σκηνή συμμετέχει στο νέο θεσμό "Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός" με 20 παραγωγές σε 70 αρχαιολογικούς χώρους, σε συνολικά 111 παρουσιάσεις

Από τις 18 Ιουλίου έως και τις 15 Σεπτεμβρίου, 20 διαφορετικά προγράμματα μουσικής, όπερας, οπερέτας, χορού και αφιερώματα έρχονται σε 70 αρχαιολογικούς χώρους, σε συνολικά 111 παρουσιάσεις. Οι εκδηλώσεις σηματοδοτούν την επιστροφή στη σχέση μεταξύ καλλιτεχνών και κοινού, μέσα σε πρωτόγνωρες συνθήκες που βιώνουμε όλοι, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν σύμφωνα με τις οδηγίες και τις υποδείξεις των αρμοδίων αρχών της Πολιτείας.

Στα 20 αυτά προγράμματα που προτείνονται από την ΕΛΣ, οργανωμένα σε 6 κύκλους, δίνεται έμφαση στην ελληνική μουσική δημιουργία, από τα παραδοσιακά ακούσματα ως τη λόγια μουσική, χωρίς να λείπουν και οι επιλογές που ανήκουν στον σκληρό πυρήνα της ΕΛΣ, το ρεπερτόριο της όπερας, της κλασικής μουσικής, ενώ παρών είναι και ο χορός με τη συμμετοχή μελών του Μπαλέτου της ΕΛΣ.

Video