Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου 2023

Πρόσκληση συμμετοχής - Οι Λυρικοί Μικρομηκάδες επιστρέφουν για τρίτη χρονιά

 

Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις ΕΛΣ

Πρόσκληση συμμετοχής

Λυρικοί Μικρομηκάδες Νο.3 

Κύκλος διαθεματικών εργαστηρίων μουσικής, λόγου και κινούμενης εικόνας για παιδιά Γυμνασίου 

Σε συμπαραγωγή με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά & για Νέους 

 

Οι Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά & για Νέους προσκαλούν παιδιά Γυμνασίου στο πολυαγαπημένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα Λυρικοί Μικρομηκάδες.

Την τρέχουσα καλλιτεχνική περίοδο, το πρόγραμμα θα αποτελέσει έναν εντατικό κύκλο διαθεματικών εργαστηρίων μουσικής, λόγου και κινούμενης εικόνας και θα στρέψει τη δημιουργική του ενέργεια στον Πύργο Ηλείας.  Κατά τη διάρκεια των εργαστηρίων μαθητές/τριες της περιοχής θα εισαχθούν δημιουργικά στον κόσμο της όπερας και του κινηματογράφου δοκιμάζοντας να φτιάξουν τη δική τους μίνι όπερα, την οποία στη συνέχεια θα επιχειρήσουν να χωρέσουν σε μία ταινία μικρού μήκους σαν... βίντεο κλιπ.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δύο στάδια υλοποίησης: το πρώτο θα πραγματοποιηθεί στον Πύργο Ηλείας, στις 3, 4, και 5 Νοεμβρίου, όπου οι Λυρικοί Μικρομηκάδες θα καθοδηγηθούν από τις υπεύθυνες των εργαστηρίων, Δήμητρα Τρυπάνη (σύνθεση μουσικής) και Ηρώ Μπέζου (συγγραφή κειμένου), προκειμένου να συνδημιουργήσουν μία υβριδική μίνι όπερα ολιγόλεπτης διάρκειας, στηριγμένη τόσο στα σύγχρονα ακούσματά τους όσο στις θεματικές, μουσικές και κειμενικές συμβάσεις του είδους.

Στο δεύτερο στάδιο, στις 24, 25 και 26 Νοεμβρίου, οι μικροί καλλιτέχνες θα επισκεφθούν τις εγκαταστάσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο ΚΠΙΣΝ. Εκεί, θα ηχογραφήσουν την μίνι όπερα και, μέσα από την κινηματογραφική ματιά του σκηνοθέτη Αλέξανδρου Βούλγαρη, θα τη μετασχηματίσουν σε ταινία μικρού μήκους. Επιπρόσθετα, μέσω των γυρισμάτων, θα έχουν την ευκαιρία να περιπλανηθούν στις εντυπωσιακές εγκαταστάσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, να μπουν στην Αίθουσα προβών της ορχήστρας, στο βεστιάριο και το φροντιστήριο της όπερας, να τρυπώσουν στα παρασκήνια και να βρεθούν δίπλα σε επαγγελματίες τραγουδιστές.

Κατά τη διάρκεια της συνολικής διαδικασίας, υπό την καθοδήγηση των υπεύθυνων του προγράμματος, οι συμμετέχοντες/ουσες θα διερευνήσουν το επιλεγμένο θέμα, θα εξοικειωθούν με τη γλώσσα, τα εκφραστικά μέσα και τις τεχνικές της όπερας και του κινηματογράφου, καθώς και τις βασικές αρχές σύνθεσης, συγγραφής και κινηματογράφησης ενός μουσικού θεατρικού έργου με στόχο να δημιουργήσουν το δικό τους πρωτότυπο οπτικοακουστικό υλικό.

H όπερα μικρού μήκους θα προβληθεί στο πλαίσιο του 25ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά & για Νέους (2-9 Δεκεμβρίου 2023)

Σχεδιασμός / Υλοποίηση: Δήμητρα Τρυπάνη, Ηρώ-Ελένη Μπέζου, Αλέξανδρος Βούλγαρης 

Ηλικίες: παιδιά Α’, Β’, Γ’ τάξης Γυμνασίου

Ημερομηνίες: 3,4,5 Νοεμβρίου 2023 (εργαστήρια στον Πύργο Ηλείας) και 24,25,26 Νοεμβρίου 2023 (ηχογράφηση και  κινηματογράφηση της όπερας σε ταινία μικρού μήκους στις εγκαταστάσεις της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ)

Υποβολή συμμετοχής έως τη Δευτέρα 9 Οκτωβρίου αποκλειστικά μέσω της φόρμας που θα βρείτε εδώ

 

Δήμητρα Τρυπάνη

Σπούδασε σύνθεση στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου με τον Nigel Osborne, και ελληνική φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Α.Π.Θ. Ως συνθέτρια ασχολείται συστηματικά από το 2008 με τη δημιουργία πειραματικών μουσικών παραστάσεων -“Παραστάσεις Ήχου”-,  χρησιμοποιώντας ως κύρια μέσα τα αυστηρά δομημένα πολυρυθμικά σχήματα και την ετεροφωνία τόσο στη μουσική όσο και στον λόγο. Έχει συνεργαστεί με πολλές καταξιωμένες ορχήστρες, σχήματα και σολίστες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έργα της έχουν παιχτεί σε πολλές χώρες και γνωστούς συναυλιακούς χώρους. Είναι δημιουργός και βασική συνθέτρια του “The NQR Ensemble”, ένος πειραματικού μουσικού σχήματος με έδρα την Αθήνα. Eπί επτά χρόνια (2013-2019) υπήρξε Composer in Residence του Φεστιβάλ Παξών. Από το 2017 είναι συνεργάτης της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ), ως υπεύθυνη συντονισμού σειράς εκπαιδευτικών προγραμμάτων αλλά και ως συνθέτρια. Το 2018 η μουσική της για την ταινία “THE OX” του Γιώργου Νικόπουλου ήταν υποψήφια για το βραβείο καλύτερης μουσικής επένδυσης ταινίας animation μεγάλου μήκους στα Ευρωπαϊκά Βραβεία Animation (“Emile Awards”). Έχει διδάξει σύνθεση, ear training και τεχνικές διαθεματικής παράστασης σε πολλά πανεπιστήμια στην Ελλάδα και τη Βρετανία. Είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια θεωρητικών και σύνθεσης με διαθεματικές πρακτικές στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών Ιονίου Πανεπιστημίου. Τον Σεπτέμβριο του 2022, παρουσίασε στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος του ΚΠΙΣΝ την παράσταση ήχου “ΑΝΤΡΕΪ: Ρέκβιεμ σε Οκτώ Σκηνές” (ανάθεση του καλλιτεχνικού διευθυντή της ΕΛΣ) με ένα καστ 30 περφόρμερ.

Hρώ Ελένη Μπέζου

Αποφοίτησε από την Δραματική Σχολή του Εθνικού θεάτρου το 2009. Έχει συνεργαστεί με τους σκηνοθέτες Σταμάτη Φασουλή, Γιάννη Χουβαρδά, Τάκη Τζαμαριά, Νικίτα Μιλιβόγιεβιτς, Θωμά Μοσχόπουλο, Παντελή Δεντάκη, Βασίλη Κουκαλάνι, Λίλυ Μελεμέ, Μπάμπη Γαλιατσάτο, Κατερίνα Ευαγγελάτου, Χάρη Φραγκούλη, Ακύλλα Καραζήση, Άρη Μπινιάρη, Έκτορα Λυγίζο, Χρήστο Θάνο, Δήμητρα Τρυπάνη, Δημήτρη Καραντζά κ.α. Στον κινηματογράφο έχει συνεργαστεί με τους σκηνοθέτες:  Στέργιο Πάσχο, Γιάννη Κορρέ, Νίκο Περράκη, The Boy, Θανάση Τρουμπούκη, Γιώργο Σιούγα, Ιωάννα Κρυωνά, Αντώνη Κιτσίκη. Έχει γράψει το θεατρικό έργο «Οι Ναυαγοί» το οποίο ανέβηκε στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν την σεζόν 2021-2022 σε σκηνοθεσία της ίδιας και του Γιάννη Παπαδόπουλου.

Αλέξανδρος Βούλγαρης (The Boy)

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1981. Σκηνοθέτης και μουσικός. Έχει σκηνοθετήσει έξι ταινίες μεγάλου μήκους (Κλαις;, Ροζ, Χιγκίτα, Νήμα, Winona, Γυμναστήριο) που έχουν παρουσιαστεί και βραβευτεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει κυκλοφορήσει πάνω από 25 μουσικά άλμπουμ (Please make me dance, Κουστουμάκι, Ηλιοθεραπεία, Έτοιμοι, Παραδουλεύτρα, Αντιλόπη, Ώντρευ και άλλα) και έχει γράψει μουσική για τον κινηματογράφο και το θέατρο. Επίσης  έχει εμφανιστεί ως ηθοποιός στον κινηματογράφο και στο θέατρο, έχει σκηνοθετήσει μουσικά βίντεο και τα τελευταία χρόνια διδάσκει κινηματογράφο σε σχολές υποκριτικής.

  

Σε συμπαραγωγή με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά & για Νέους 

Olympia Festival logo 2023

 

 

Μέγας Δωρητής Εκπαιδευτικών & Κοινωνικών Δράσεων ΕΛΣ

ISN