Η όπερα #3 – Οι κομμένες σκηνές Η όπερα #3 – Οι κομμένες σκηνές
Ξέφωτο του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος
Η όπερα #3 – Οι κομμένες σκηνές
Καλλιτεχνική Περίοδος 2022/23 - Novoflot
1, 2 Οκτωβρίου 2022
Δημιουργική Ομάδα

Σκηνοθεσία, σύλληψη:
Σβεν Χολμ

Μουσικές συνθέσεις:
Αντώνης Ανισέγκος, Μίχαελ Βερτμύλλερ, Johnny La Marama (Κρις Ντάλγκρεν, Κάλλε Κάλιμα, Έρικ Σαίφερ)

Μουσική διεύθυνση:
Βισέντε Λαρρανιάγα

Σκηνικό:
Ελίζα Λίμπεργκ

Κοστούμια:
Νίνα φον Μέχοβ

Σχεδιασμός βίντεο:
Μίρκο Μπορστ

Σχεδιασμός ήχου:
Γιόναταν Μπρουνς

Δραματουργία, σύλληψη:
Μάλτε Ούμπεναουφ

Πρωταγωνιστές Παράστασης

Ερμηνεύουν: Ίτσι Γκο, Βερόνιτσα Λεπέχα, Μάγκνε Χώβαρ Μπρέκκε, Ρόουζμαιρυ Χάρντυ

Συμμετέχουν: dissonArt ensemble, Johnny La Marama, Αντώνης Ανισέγκος πλήκτρα, Χέυντεν Τσίσχολμ σαξόφωνο, Ούλριχ Χόλμπαϊν κείμενα, Φιλαρμονική Ορχήστρα Δήμου Χαλανδρίου (καλλιτεχνική διεύθυνση, επιμέλεια: Κώστας Ιωαννίδης)

 

Συμμετέχουν εθελοντικά οι αθλήτριες/χορεύτριες:
Αλεξάνδρα Καρζή, Κατερίνα Ψαρουδάκη, Έλλη Τσιτσιπά, Αθηνά Κολοβού, Ηλέκτρα Σμύρη, Ευγενία ΟΙκονόμου, Άρτεμις Στρογγυλάκη, Μαρία Μπόσδα, Νεφέλη Ανθίδη, Βάσια Κουτσιλιανού, Βιλελμίνη Καλαμπρατσίδου, Ιωάννα Ραγιά, Ειρήνη Δημογιάννη, Φωτεινή Τζώγα, Ευαγγελία Λουκά, Αθηνα Χαραλαμπάκη, Αθηνά Μωραϊτη, Αθηνά Ευσταθίου, Ναταλία Τσαρτάλη, Αντρέα Μάρκου, Χριστίνα Ραυτοπούλου, Ζέτα Νέγρη, Μυρτώ Αθουσάκη, Δέσποινα Σφετσώρη Δέσποινα



Παραγωγή: Novoflot, Φεστιβάλ Τεχνών Βαϊμάρης, Γερμανικό Εθνικό Θέατρο και Κρατική Ορχήστρα Βαϊμάρης

Συμπαραγωγή με το Φεστιβάλ Όπερας CPH Κοπεγχάγης και το Teater Undergrunden Όντενσε

Με την υποστήριξη του Τμήματος για τον Πολιτισμό και την Ευρώπη της Γερουσίας του Βερολίνου, του Γερμανικού Ομοσπονδιακού Πολιτιστικού Ιδρύματος (FONDS DOPPELPASS – Ταμείο Συνεργασίας στο Θέατρο) και του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

 

 

Ξέφωτο του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος
Όπερα

Η όπερα #3 – Οι κομμένες σκηνές

Novoflot

Όπερα • Πρώτη πανελλήνια παρουσίαση 

Ξέφωτο του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος – ΚΠΙΣΝ

Σε συνεργασία με το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Είσοδος ελεύθερη

Σημείο εκκίνησης: Κέντρο Επισκεπτών 

Ώρα έναρξης: 20.00   |   

novoflot logo

 

Ο φημισμένος ανεξάρτητος θίασος παραστατικών τεχνών Novoflot με έδρα το Βερολίνο έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και την Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για να παρουσιάσει τα δύο τελευταία μέρη από την ευρηματική, τριετή τριλογία του με τίτλο Η όπερα #1–#3, σε συνεργασία με τον διακεκριμένο Έλληνα συνθέτη Αντώνη Ανισέγκο και μια σειρά ετερόκλητων μουσικών συνόλων όπως το τολμηρό dissonArt ensemble από τη Θεσσαλονίκη, το διεθνώς αναγνωρισμένο τζαζ τρίο Johnny La Marama, το Σύνολο Δωματίου της Αθηναϊκής Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων – ΑΣΟΝ και η Φιλαρμονική Ορχήστρα Δήμου Χαλανδρίου.

Μια αλληγορική – αθλητική – οπερατική περφόρμανς, το συναρπαστικό έργο H όπερα #3 – Οι κομμένες σκηνές θα παρουσιαστεί στο Ξέφωτο του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος στο ΚΠΙΣΝ, στις 1 και 2 Οκτωβρίου 2022, στις 20.00, σε συνεργασία με το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Λάβετε θέσεις, όπερα, πάμε!

Στη συνέχεια, οι Novoflot θα παρουσιάσουν το καινοτόμο έργο Η όπερα #2 – Στα σχοινιά (Σχετικά με το τέλος) στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ στις 7 και 8 Οκτωβρίου 2022, στις 20.30, μια παραγωγή που ο ρηξικέλευθος γερμανικός θίασος περιγράφει παιγνιωδώς ως την «πρώτη χαμένη όπερα του Μοντεβέρντι»

Η παραγωγή υλοποιείται με τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) [www.SNF.org] για την ενίσχυση της καλλιτεχνικής εξωστρέφειας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

 

Ο θίασος παραστατικών τεχνών Novoflot ιδρύθηκε στο Βερολίνο το 2002. Έχει εμφανιστεί σε πολυάριθμα θέατρα και φεστιβάλ στο Βερολίνο καθώς και σε όλη τη Γερμανία και διεθνώς· οι πάνω από πενήντα μουσικοθεατρικές του παραγωγές, που ενοποιούν, χωρίς στεγανά, τα είδη της σύγχρονης όπερας, του πειραματικού μουσικού θεάτρου και της πρωτοποριακής εγκατάστασης, έχουν παρουσιαστεί σε θέατρα, λυρικά θέατρα, αίθουσες συναυλιών και εκθεσιακούς χώρους, καθώς και σε κινητές αρχιτεκτονικές κατασκευές, αθλητικά στάδια, πρώην γυμναστήρια και βυθισμένους ναούς, ενσωματώνοντας συστηματικά τον δημόσιο χώρο στις συλλήψεις τους. Οι Novoflot συνεργάζονται τακτικά με μια εκλεκτή ομάδα διεθνών καλλιτεχνών από διάφορα πεδία, όπως η αρχιτεκτονική, ο κινηματογράφος, ο σύγχρονος χορός, καθώς και ξεχωριστούς τραγουδιστές, μουσικούς και σύνολα από τις σκηνές της τζαζ και της σύγχρονης μουσικής. Αυτά τα χαρακτηριστικά τούς κάνουν έναν ανοιχτόμυαλο θίασο όπερας, που σχετίζεται με και απευθύνεται σε ευρύ φάσμα διαφορετικών ακροατηρίων, καθώς προσαρμόζεται σταθερά στον ειδικό τοπικό χαρακτήρα των προορισμών όπου περιοδεύει.

Στην πρώτη τους επίσκεψη επί ελληνικού εδάφους, οι Novoflot θα παρουσιάσουν τα δύο τελευταία μέρη από την ευρηματική, τριετή τριλογία τους με τίτλο Η όπερα #1–#3 – εγχείρημα που επανασυνδέεται με τα τρία γνωστά έργα του Κλάουντιο Μοντεβέρντι και… συμπληρώνει ένα προς ένα τα κομμάτια που λείπουν!

 

Η όπερα #3 – Οι κομμένες σκηνές στο Ξέφωτο του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος στο ΚΠΙΣΝ

Στο ογκώδες, υπαίθριο φινάλε της μουσικοθεατρικής τους τριλογίας, Η όπερα #3 – Οι κομμένες σκηνές, οι Novoflot εστιάζουν στα κομμάτια που δεν «έφτασαν στον τελικό», μετατρέποντας το Ξέφωτο του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος στο ΚΠΙΣΝ σε αθλητική οπερατική περφόρμανς με τη συμμετοχή του dissonArt ensemble και της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Δήμου Χαλανδρίου. Μόνο να φανταστεί κανείς μπορεί πόσο υλικό παραμένει αχρησιμοποίητο στο μοντάζ μιας ταινίας, την επιμέλεια ενός βιβλίου ή την παραγωγή ενός μουσικού έργου, και πόση καρδιά και ψυχή επενδύονται σε αυτή τη διαδικασία. Στο τέλος, υπάρχει πάντοτε το αγωνιώδες ερώτημα αν ο καλλιτέχνης έκανε στ’ αλήθεια τη σωστή επιλογή. Έτσι πρέπει να αισθανόταν και ο πρωτοπόρος της όπερας Κλάουντιο Μοντεβέρντι όταν οριστικοποιούσε τα σκηνικά του έργα…

 

Novoflot

Ο θίασος Novoflot ιδρύθηκε το 2002 στο Βερολίνο από τον σκηνοθέτη Σβεν Χολμ, τον αρχιμουσικό Βισέντε Λαρρανιάγα και τον καλλιτέχνη της περφόρμανς και δραματολόγο Ζεμπάστιαν Μπαρκ. Έκτοτε, ο θίασος έχει δημιουργήσει πάνω από πενήντα παραγωγές με την προσθήκη περαιτέρω τεχνογνωσίας από τον δραματολόγο Μάλτε Ούμπεναουφ και τη διευθύντρια παραγωγής Νταίρτε Βόλτερ.

Οι Novoflot έχουν εμφανιστεί σε πολυάριθμα θέατρα και φεστιβάλ στο Βερολίνο, μεταξύ άλλων το φεστιβάλ transmediale, το πολιτιστικό κέντρο Radialsystem, το θέατρο Sophiensæle, το μουσείο Hamburger Bahnhof, το θέατρο Haus der Berliner Festspiele, την Ακαδημία Τεχνών, το θέατρο Volksbühne am Rosa-Luxemburg-Platz και τον Οίκο Στατιστικής. Έχουν επίσης απευθυνθεί σε ευρύτερο κοινό μέσω παραστάσεων στην Κρατική Όπερα του Αμβούργου, το Γερμανικό Εθνικό Θέατρο Βαϊμάρης, το φεστιβάλ Ultraschall και την αίθουσα Kölner Philharmonie.

Ο θίασος απέκτησε διεθνή απήχηση σε χώρους όπως το φεστιβάλ Φθινόπωρο της Βαρσοβίας / Teatr Wielki, το Théâtre National du Luxembourg, το κέντρο τεχνών Trafó στη Βουδαπέστη, η αίθουσα Gare du Nord της Βασιλείας, το θέατρο Schauspielhaus Zürich / Schiffbauplatz, το κέντρο τεχνών Matucana100 στο Σαντιάγο της Χιλής, το Πολιτιστικό Πάρκο Βαλπαραΐσο and το Φεστιβάλ Όπερας Κοπεγχάγης.

Σε αναγνώριση του «υψηλού βαθμού απήχησης του θιάσου τόσο ανά τη Γερμανία όσο και στο εξωτερικό», το 2014 οι Novoflot τιμήθηκαν με το Βραβείο Ταμπόρι του Ταμείου Παραστατικών Τεχνών. Το 2018, το βιβλίο Novoflot: Η 15η σεζόν εκδόθηκε από τον οίκο Theater der Zeit. Ο πλούσια εικονογραφημένος τόμος αναδεικνύει την ποικιλομορφία πάνω από τριάντα παραγωγών, που εξερευνούν κρυφές και παραγνωρισμένες διαστάσεις του είδους της όπερας.